nieuws

Bouwindustrie New York volledig verziekt

bouwbreed Premium

new york – De bouwindustrie in New York is compleet verziekt, met als gevolg dat bouwen daar veel duurder is dan elders in de Verenigde Staten. Volgens een recent rapport kost het tussen de 21 en 55 procent meer om een wooneenheid in New York te bouwen dan in Los Angeles, Chicago of Dallas.

Gemiddeld kost het in New York 375.000 gulden om een appartement te bouwen in een doorsnee woonhuis met zes verdiepingen. Dat is 22 procent duurder dan een soortgelijke woning in Dallas, 10 procent meer dan in Chicago en 4 procent meer dan in Los Angeles (waar aardbevingsbestendig bouwen de kosten opdrijft).

Volgens een rapport van New York University zijn de maffia en andere misdaadorganisaties diep doorgedrongen in de vakbonden en de bouwbedrijven. De vakbonden zijn mede hierdoor in staat om allerlei ingewikkelde regels op te stellen en met onevenredige looneisen te komen. Houders voor toiletpapier mogen bijvoorbeeld alleen worden geinstalleerd door loodgieters, elektriciens zijn de enigen die brievenbussen mogen inbouwen. Een metselaar in New York verdient per uur bruto iets meer dan 95 gulden, dat is 35 procent meer dan een collega in Chicago, 42 procent meer dan in Los Angeles en 155 procent meer dan in Dallas.

De vakbonden verwerpen de verwijten. “Vroeger waren er misschien wel misstanden in de bonden”, aldus woordvoerders, “maar tegenwoordig valt het erg mee.” De concurrentie op de markt is moordend en alleen efficiente bedrijven en bonden kunnen het hoofd boven water houden, zo zeggen zij.

Bouwverordeningen

Niet alleen de bouwers zijn de oorzaak van de hoge kosten. Het rapport geeft ook een deel van de schuld aan de bouwverordeningen van de stad. Die zijn “strikt, gedetailleerd, complex en ondoorgrondelijk.” De verordeningen laten bijvoorbeeld het gebruik van plastic buizen alleen toe in nieuwe gebouwen met niet meer dan twee appartementen. Elders in de VS mag plastic ook in grotere gebouwen gebruikt worden. Volgens het rapport zijn de verordeningen vaak zo onduidelijk, dat ze makkelijk door onscrupuleuze inspecteurs gebruikt kunnen worden om geld af te persen van bouwbedrijven. Ruzies over de precieze uitleg van de regels kunnen het werk op een bouwplaats dagenlang stilleggen.

Door de hoge kosten voor nieuwbouw is het tekort aan woonruimte in de stad, vooral in Manhattan, het centrum van New York, steeds groter aan het worden. Tussen 1980 en 1996 werden bouwvergunningen afgegeven voor 52.000 nieuwe wooneenheden, de bevolking groeide in diezelfde tijd met 120.000 gezinnen.

Het rapport pleit voor ingrijpende veranderingen. De macht van de vakbonden moet worden gebroken en de misdaadorganisaties moeten uit de bouw gedreven worden, zo schrijft de studiegroep. Een speciale nog in te stellen commissie moet alle bouwbedrijven onderzoeken op eventuele banden met misdadigers. Alleen ‘schone’ bedrijven moeten in de toekomst bouwvergunningen kunnen krijgen.

Verder beveelt de studie aan de bouwverordeningen te vereenvoudigen. Andere hindernissen voor de bouw moeten ook opgeruimd worden. Bijvoorbeeld: het is erg moeilijk een bestaand flatgebouw af te breken. De groep stelt voor projectontwikkelaars die beloven 20 procent meer woonruimte te maken in nieuw te bouwen flatgebouwen, soepeler te behandelen.

Als alle voorstellen zouden worden uitgevoerd, kunnen de kosten voor het bouwen in de stad New York met minimaal 18 tot 25 procent verlaagd worden, zo concludeert de studiegroep.

Reageer op dit artikel