nieuws

Bouw aast op proef met laag btw-tarief Zalm reserveert half miljard voor experiment

bouwbreed

den haag – Het tweejarig experiment met het lage btw-tarief in arbeidsintensieve sectoren begint in januari 2000. Het kabinet besluit volgende week welke sectoren gaan deelnemen. De bouw zal daar in elk geval bij zijn, maar het is de vraag of aannemers, installateurs, schilders en stukadoors allemaal mogen participeren.

Het AVBB is ervan overtuigd dat het experiment hoe dan ook 1 januari 2000 begint. Het Bedrijfschap Schildersbedrijf houdt nog een slag om de arm en sluit niet uit dat het een half jaar later wordt. De vereniging van installateurs, VNI, durft er geen slag naar te slaan. Niemand twijfelt er echter meer aan dat het tweejarige experiment er komt.

Diverse sectoren staan in de rij om te worden uitverkoren. AVBB-directeur P. van Rooij tekent aan dat duidelijke voorwaarden nodig zijn om te bepalen wie wel en wie niet met het lage tarief mag werken. Vooralsnog denkt de koepel daarbij aan onderhoud, renovatie en bestrating.

Woordvoerder E. van Hal van het Bedrijfschap Schildersbedrijf wijst er bovendien op dat diensten gescheiden moeten worden van service. “Het is niet de bedoeling dat een schilder die verf verkoopt daarvoor het lage btw-tarief rekent.”

Het bedrijfschap heeft laten doorrekenen wat het experiment minister Zalm gaat kosten. Voor schilders zou daar jaarlijks een bedrag van tussen de 45 en 50 miljoen gulden mee gemoeid zijn. Voor de stukadoors komt het bedrag jaarlijks op 3,5 tot 4 miljoen.

Ook de installateurs zouden graag in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief, met name voor onderhoud en inspectie.

Klok

Na tien jaar overleg is het nu eindelijk zover dat het experiment kan beginnen. De verwachting is dat het kabinet volgende week beslist welke sectoren mogen meedoen. Vervolgens is nog formeel toestemming van ‘Brussel’ nodig. Deze toestemming wordt rond half oktober verwacht.

Inkomstenderving

Minister Zalm van Financien houdt in zijn begroting rekening met een half miljard gulden inkomstenderving gedurende de looptijd van het experiment. Daar zullen bijvoorbeeld ook kappers, schoonmakers, glazenwassers en schoenlappers in meedelen. De Tweede Kamer heeft echter het laatste woord over de sectoren die deelnemen en over de hoogte van het bedrag.

Het lage tarief van 6 procent in plaats van 17,5 procent is ooit bedacht als stimulering van de werkgelegenheid. Ook moest het zwartwerk minder aantrekkelijk maken.

Vooral particulieren gaan in de vorm van lagere prijzen profiteren van de verlaging van het btw-tarief. Zij moeten over de streep worden getrokken (vaker) gebruik te maken van de betreffende sectoren. De regeling is niet bedoeld voor hen die btw kunnen terugvorderen of voor professionele opdrachtgevers zoals corporaties.

Reageer op dit artikel