nieuws

BNA-kubus naar architectenbureau Benthem Crouwel

bouwbreed

amsterdam – De BNA-kubus 1999 is toegekend aan het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel Architecten. Het krijgt de onderscheiding voor zijn bijzondere bijdrage aan de architectuur van de infrastructuur in Nederland.

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) gaf de jury dit jaar de opdracht te kijken naar de invloed van architecten op infrastructurele projecten in Nederland. Met de toekenning van de BNA-kubus 1999 wil de bond de noodzaak van een goed vormgegeven infrastructuur onderstrepen.

De jury schoof het Amsterdamse architectenbureau naar voren als winnaar, omdat het bureau ‘zich niet beperkt tot de rol van pure vormgever, maar ook inspirator is voor het hele proces en de andere daarbij betrokken disciplines’.

“Als een spin in het web”, oordeelt de jury, “integreert Benthem Crouwel Architecten de inbreng van alle partijen in het proces. Dat leidt tot projecten die zich, ondanks de complexiteit van opgaven, kenmerken door een heldere structuur, een pure vormgeving en een eigen karakter.”

De jury meent dat deze wijze van functioneren van grote betekenis is voor de vernieuwing van de rol van de architect in het bouwproces. Als voorbeeld haalt de jury het functioneren van Benthem Crouwel aan bij de uitbreiding van luchthaven Schiphol. Dit jaar wordt de BNA-kubus voor de dertigste keer uitgereikt. De uitreiking heeft plaats op 16 oktober.

Reageer op dit artikel