nieuws

Beroering in Suriname over betaling wegherstel

bouwbreed

paramaribo – De Surinaamse minister van Openbare Werken Mangal is door het parlement het vuur na aan de schenen gelegd in verband met een omstreden contract voor het herstel van het verwaarloosde wegennet in Paramaribo.

Enkele parlementariers hebben de hand weten te leggen op de overeenkomst, die door de regering zeven maanden lang angstvallig was achtergehouden.

Volgens het contract moet Suriname 43 miljoen dollar op tafel leggen om het project uit te laten voeren. “Dat is je reinste dieverij”, meent oppositielid Otmar Rogers. Hij is partijgenoot van Surinames oud-president Venetiaan. In december vorig jaar tekende Suriname een overeenkomst met China voor herasfaltering van 270 kilometer zwaar verwaarloosde wegen in Paramaribo. De regering weigerde inzage te geven in het contract. Tot grote schrik van minister van Openbare Werken Mangal bleek het tijdens een vergadering van het parlement op tafel te liggen.

Aanschaf

Het contract met de Suriname Aaning Construction Company Limited, een door de Chinezen opgezet bedrijf, verplicht Suriname om over een periode van acht jaar 43,3 miljoen dollar te betalen, waarvan 2,3 miljoen aan rente.

Mangal bekende schoorvoetend dat inmiddels twee miljoen gulden is overgemaakt.

Het project moet tussen de twee en drie jaar zijn afgerond. Suriname moet zelf zorgen voor de aanschaf van trucks, graafmachines en ander materieel, dat na afloop eigendom wordt van de Chinezen.

Bij de werkzaamheden wordt geen enkele Surinaamse arbeidskracht ingezet. De aannemers laat vierhonderd Chinezen overkomen om de klus te klaren.

Geen inschrijving

De hele gang van zaken leverde een storm van kritiek op van de zijde van met name de oppositie. “We hebben niets tegen Chinezen”, legt Rogers uit. “En dat de wegen worden geasfalteerd is prima, maar dit is je reinste dieverij. Er is geen inschrijving geweest, geen prijsvergelijking, geen kwaliteitsvergelijking. We worden weer een keer in ons eigen vet gebakken.”

Ook de coalitie keerde zich tegen minister Mangal. Jenny Simons van de regerende Nationale Democratische Partij vraagt zich af waar de regering denkt het geld vandaan te halen. “Gezien de huidige liquiditeitsproblemen kan ik mij niet voorstellen dar er een dergelijke verbintenis wordt aangegaan, terwijl er geen geld in de staatskas is om de acute nood in de gezondheidszorg te lenigen.”

President Jules Wijdenbosch heeft altijd volgehouden dat de afspraken met de Chinezen waren gemaakt in het kader van de samenwerkingsrelatie tussen beide landen.

Het zou voor een deel om een schenking gaan. Mangal heeft intussen het parlement toegezegd binnen twee weken opening van zaken te geven.

Reageer op dit artikel