nieuws

Autoblind

bouwbreed

Elk voorjaar is er wel een redactie die ervoor zwicht. Er is weinig nieuws, er zijn geen pakkende foto’s, dus dan maar eentje van een reiger of ooievaar die nestelt boven een spoorlijn of rijksweg. Trefwoord in het bijschrift: ‘onverstoorbaar’. Wonderlijk, zo is de suggestie, hoe dieren zich kunnen afsluiten voor lawaai en drukte.

Wonderlijk? Mensen houden zich net zo doof en blind. Hun wereld staat stampvol auto’s. Dag en nacht hangt de herrie ervan boven hun land, en toch nestelen ze rustig voort. Rond hun kantoren woedt elke dag een veldslag, rucksichtslos parkeren ze in omringende woonwijken, op stoep of fietspad. Grensoverschrijdingen die ze echter ‘gewoon’ vinden.

Bij mijn kantoor hangen vermanende bordjes dat je geen fietsen op de stoep mag zetten. ‘Daar is het fietsenhok voor!’ Op diezelfde brede stoep barricaderen fout geparkeerde auto’s elke dag de entree. Daarover echter geen woord. Zo autoblind zijn wij.

Reageer op dit artikel