nieuws

Ashland biedt voor Superfos 1,3 miljard

bouwbreed

kopenhagen – Het Amerikaanse Ashland Inc. heeft 4,4 miljard kroon (ruim 1,3 miljard gulden) over voor het Deense wegenbouw- en asfaltconcern Superfos. Het bestuur van Superfos ziet de acquisitiepoging echter vooralsnog als een ongewenste zaak, zo blijkt uit een reactie richting de eigen aandeelhouders.

Ashland is gevestigd in Covington in Kentucky en houdt zich bezig met gww en bouwmaterialen (via de maatschappij APAC), maar ook met energie en chemie (Valvoline).

Superfos is behalve in de wegenbouw en de asfaltproductie (Superfos Construction) eveneens actief in de chemische industrie (Superfos Chemicals), alsmede in de emballageproductie (Superfos Packaging). Superfos Construction is na de recente verkoop van het Europese bedrijfsonderdeel aan het Zweedse NCC uitsluitend werkzaam in de USA. De omzet bedroeg vorig jaar 4,7 miljard kroon (1,4 miljard gulden) met een winst op het primaire bedrijf van iets meer dan honderd miljoen gulden. De concernomzet van Superfos, dat 4200 medewerkers telt, is 8 miljard kroon (2,4 miljard gulden). Het multiconcern Ashland als geheel draaide in 1998 een omzet van ruim 6,5 miljard dollar (13 miljard gulden).

Superfos probeert voorlopig de Ashland-boot af te houden, omdat ook het Britse CVC Capital Partners binnenkort met een concreet bod wil komen. CVC is bovendien in de markt voor Acordis van Akzo Nobel.

Reageer op dit artikel