nieuws

Ajax-bolwerk kan ambities Feyenoord-fan waarmaken Bouwfonds kan onder paraplu ABN-Amro voorop lopen in Europa

bouwbreed

amsterdam – Feyenoord-fan en Bouwfonds-topman Cees Hakstege liet het in april al weten: binnen tien jaar moet zijn bedrijf voorop lopen in heel Europa. De overname door Ajax-sponsor ABN-Amro brengt die ambitie razendsnel dichterbij.

Als ontwikkelaar van woningen in Nederland steekt Bouwfonds al jaren met kop en schouders boven de nationale concurrentie uit. Een vergroting van het marktaandeel zit daar niet in.

Op het gebied van commercieel onroerend goed zijn de activiteiten groeiende. Vooral de aankoop van de ontwikkeltak van ABN-Amro, de opbouw van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, waarin ABN-Amro overigens een belang van 40 procent heeft, en de aankoop van de ontwikkelingspoot van de Volendamse aannemer Hein Schilder moesten een stoot in de goede richting geven. Ook hier was de ambitie nummer een worden voor gevestigde namen als MAB en Multi Vastgoed. Maar ook daar zitten grenzen aan de groei.

Logisch was derhalve de ambitie om ook de vleugels in het buitenland uit te slaan. Nederland werd domweg te klein. Vorig jaar verkocht Bouwfonds al 300 woningen in Duitsland, het land waar het buitenlandse avontuur begon. De intentie is om in Frankrijk, Spanje en Portugal te beginnen. En als Engeland uiteindelijk euro-land wordt, ook daar.

In dat kader paste ook het streven van Bouwfonds om FGH

te verwerven. Dat lukte niet. Daarop heeft het fonds bij De Nederlandsche Bank een bankvergunning aangevraagd. Zonder die vergunning zou het bedrijf in het buitenland geen hypotheken mogen verstrekken.

Bij de buitenlandse plannen gaat het niet alleen om woningontwikkelingen. In het Strategisch Plan van Bouwfonds wordt ook nadrukkelijk gemikt op commercieel vastgoed, waarbij de bestaande samenwerking met ABN-Amro een basis vormt. In Duitsland is er bij de hypotheekinstellingen belangstelling voor de diensten van Bouwfonds op het gebied van portfoliomanagement.

Ook de internationale activiteiten op het vlak van projectfinanciering groeiden al doordat bestaande klanten vragen om deelneming in buitenlandse projecten. Bouwfonds heeft besloten daar wel voor in te zijn, mits er sprake zou zijn van co-financiering door een lokale bank en onder uitsluiting van valutarisico.

Kortom, allerlei activiteiten zijn gaande of worden gestart die vragen om diepere kennis van de lokale gewoonten en gebruiken en van Europese financiering. ABN-Amro, de nummer vier op de Europese bankenranglijst, is derhalve een strategische keuze. Met 1139 kantoren in 27 landen heeft de bank een uitgebreid netwerk van waaruit Bouwfonds veel gemakkelijker toegang kan krijgen tot die markten dan wanneer het bedrijf zijn eigen weg had moeten zoeken. Ook het zoeken van partners in het buitenland voor de vastgoedontwikkeling wordt vereenvoudigd.

In een klap

Curieus in dit geheel is de vraag waarom ABN-Amro Bouwfonds wil hebben. De bank is weliswaar actief in vastgoed, maar projectontwikkeling is iets waar banken bijna per definitie weinig van moeten hebben. De verklaring is simpel. Behalve in vastgoed doet Bouwfonds ook veel in hypotheken. Door dat in te lijven, heeft ABN-Amro in een klap 25 procent van de nationale markt in handen.

Maar ook in vastgoed op zich ziet de bank wel brood. De expertise van Bouwfonds komt derhalve goed van pas.

Daar komt nog bij dat de bank ook nog steeds op het vinkentouw zit voor publiek-private infrastructuurprojecten. Het risico daarin kan worden verminderd en de winstgevendheid verhoogd door in de omgeving van infrastructuur vastgoedontwikkeling te plegen.

En last but not least is ABN-Amro ook niet vies van expansie in Europa, ook wat vastgoed betreft. Niet voor niets heeft de bank onlangs aangekondigd de activiteiten in de Europese Unie te bundelen in een nieuwe divisie Europa, waarin meteen de divisie Nederland wordt opgenomen.

Door de overname zal derhalve in Nederland een conglomeraat ontstaan dat een dominante rol zal gaan spelen in de ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed en op de hypotheekmarkt.

De directeuren Groenink van ABN-Amro (links) en Hakstege van Bouwfonds op de persconferentie. Rechts directeur concerncommunicatie van Bouwfonds Kingma. Foto: Dijkstra

Conglomeraat gaat dominante rol spelen

Reageer op dit artikel