nieuws

ABN-Amro betaalt voor Bouwfonds niet te veel

bouwbreed

amsterdam – Deskundigen zijn het over twee dingen eens: de prijs van een niet-beursgenoteerde onderneming is moeilijk te bepalen en ABN-Amro heeft zeker niet te veel betaald.

Met een bod van 605,80 gulden per aandeel lijkt de bank veel te betalen. Twee jaar geleden nog heeft Bouwfonds een emissie gedaan – voor hun eigen ‘interne markt’ van gemeenten – tegen een koers van 250 gulden. Bij dit soort overnames is een ‘beloning’ voor de aandeelhouders van zo’n dertig procent niet ongebruikelijk, dus lijkt er weinig aan de hand.

Wordt Bouwfonds beoordeeld als een beursgenoteerde onderneming dan is de koers-winstverhouding van belang. Bij de beursgenoteerde aannemers met eigen ontwikkelingspoten ligt die rond de negen. Bij hypotheekbanken zal die zo rond de twintig liggen. Voor een bedrijf als Bouwfonds zal dus zo’n vijftien keer moeten gelden. Ook daar ligt het bod van de bank niet ver vandaan.

Van de andere kant: het eigen vermogen van Bouwfonds bedraagt1,3 miljard gulden. Dat betekent dat ABN-Amro per gulden vermogen twee gulden betaalt. Dat is niet veel. Zeker niet als ook nog gekeken wordt naar de portfolio van Bouwfonds waarin prachtige, volledig zekere inkomsten zitten.

Reageer op dit artikel