nieuws

Woning zonder kruipruimte heeft geen last van hoogwater

bouwbreed Premium

hoogeveen/oosterwolde – Als het aan aannemer Strijker Bouw uit Hoogeveen ligt, is de periode van kruipruimten onder woningen voorbij. Het bedrijf bouwt in het Friese Oosterwolde 22 kruipruimteloze woningen. Strijker is daarmee een voorloper.

Gemeenten en waterschappen streven naar een steeds hoger grondwaterpeil. Dat is goed voor het groen, maar niet voor kruipruimten. Die lopen dan onder. Reden voor Strijker om de woningen zonder kruipruimte te bouwen.

De woningen in Oosterwolde staan bol van snufjes op het gebied van duurzaam bouwen, zoals zonnecollectoren en wand- en vloerverwarming. De kruipruimteloze vloeren horen ook bij dat pakket. “De vloer bestaat uit drie delen”, begint directeur H. Brinks van Strijker Bouw. “In eerste instantie leggen we een betonnen vloerplaat van 25 centimeter. Daar overheen komt een laag schuimbeton van 30 centimeter. Daartussen leggen we een laag folie om te voorkomen dat er vocht doordringt. Op het schuimbeton komt een gipsgebonden vloer.” De kabels en leidingen van de nutsbedrijven liggen in de vloer. Brinks verzekert dat dit in geval van schade geen problemen oplevert. “Je kunt de kabels zo uit de vloer trekken. Je repareert ze en je duwt ze weer terug.” De riolering is verwerkt in de laag schuimbeton. Als daar wat mee is, moet de vloer worden opengebroken, erkent Brinks.

De vloerplaat van de kruipruimteloze woning komt op zo’n 35 centimeter diepte te liggen. Zo hoog komt het grondwater niet. Een kruipruimte heeft een diepte van tussen de 80 en 90 centimeter. Dan heb je wel last van grondwater.

Met de bouw van de 22 woningen is een bedrag van in totaal 4,5 miljoen gulden gemoeid. De meerkosten van een woning zonder kruipruimte bedragen twee tot drie procent van de bouwkosten. Het ontwerp is van architectenbureau Wouda en Van der Schaaf in Meppel.

Reageer op dit artikel