nieuws

Waddinxveen pakt ‘middengebied’ aan

bouwbreed Premium

waddinxveen – De gemeente Waddinxveen wil nu ook het zogenoemde ‘middengebied’, het gebied tussen de rivier de Gouwe en het beoogde nieuwe winkelcentrum De Passage, ontwikkelen. De gemeente denkt daarmee tegemoet te komen aan de bezwaren die kleven aan de omstreden bouw van het winkelcentrum.

Het ‘middengebied’ is in feite een stukje weg van een paar honderd meter tussen de karakteristieke hefbrug en de noord-zuidroute door het dorp, inclusief een naastgelegen garagebedrijf met werkplaats, benzinestation en parkeer- en opslagruimte.

De bedoeling is in elk geval de noordkant te ontwikkelen. Het garagebedrijf heeft volgens de gemeente al te kennen gegeven eventueel te willen verhuizen. Bedragen in de orde van vijf miljoen gulden worden daarbij genoemd.

Ook de ING-Bank en de Rabobank hebben belangen in het gebied.

De gemeente denkt het gebied een recreatief karakter te kunnen geven. Er zouden een multifunctioneel centrum ‘met horeca en terras’ en eventueel een bibliotheek moeten komen, er moet een plek worden gevonden voor de weekmarkt die nu is weggedrukt in een woonwijk en er is ruimte voor winkels. De gemeente schermt met een vestiging van Albert Heijn. Vastgoedmanager Weber van Ahold had nog niet van de plannen gehoord, maar noemt de gedachte “interessant”. Het plan van de gemeente is nog niet financieel onderbouwd.

Omstreden

Het middengebied moet een logische verbinding vormen tussen het winkelcentrum De Passage en de oever van de Gouwe, die zich steeds meer ontwikkelt tot een ‘horecaboulevard’. De bouw van De Passage, een project van William Properties te Rotterdam, is hevig omstreden. De tegenstanders vinden onder meer dat er veel te veel winkels op een veel te kleine oppervlakte zijn gepropt en dat het verkeer in het krappe centrum van het dorp volledig vastloopt.

De bouw van De Passage is onlangs stilgelegd door de rechter, die de omwonenden in het gelijk stelde in hun protest tegen de omvang van het plan.

De tegenstanders zijn bang dat zij nu hetzelfde omstreden plan alsnog door de strot geduwd krijgen met als argument dat er nu wat meer ‘lucht’ in het Passageplan komt met de ontwikkeling van het middengebied. Het is evenwel niet de bedoeling dat winkels worden ‘overgeheveld’ van De Passage naar het middengebied. De samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar maakt dat onmogelijk.

Reageer op dit artikel