nieuws

Verkeerslicht weert files

bouwbreed

De Zwitserse gemeenten Rapperswil en Jona proberen door middel van de verkeerslichten files uit de centra te weren en naar het buitengebied te sturen. Het schakelsysteem van de agglomeratie Obersee geeft prioriteit aan het openbare busvervoer.

Een soortgelijke opzet functioneert al zo’n tien jaar probleemloos in Konstanz-Wollmatingen. Obersee probeerde het systeem zes jaar geleden al in te voeren maar moest dat door een opeenstapeling van problemen staken. Een publiekscampagne en een grotere inzet van verkeersagenten moet het welslagen van de nieuwe poging verzekeren.

De nieuwe verkeerslichtschakeling leidt autobestuurders naar zogeheten filezones in het buitengebied. Deze verzamelstroken sturen het verkeer door middel van groene golven snel door het stadsgebied. De verkeersdienst overweegt camera’s in te zetten die vroegtijdig op het ontstaan van files wijzen. Deze aanpak moet langzaam rijdend en stilstaand verkeer in woongebieden voorkomen. Verkeersagenten houden het bonnenboekje gereed voor chauffeurs die via sluiproutes sneller op hun bestemming willen komen. Bussen krijgen een voorziening om zelf de stand van de verkeerslichten te regelen. Op die manier kan de bestuurder bepaalde weggedeelten geheel verkeersvrij maken; ook de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels