nieuws

Vakantie (III)

bouwbreed

Ga eens kijken op het prikbord: wat voor prentbriefkaarten versturen uw collega’s vanaf hun vakantieadres? Een oud stadsgezicht, een middeleeuws vakwerkhuis, heuvels met kastelen, voor zover het niet louter natuur is. Nooit gewone twintigste eeuwse architectuur.

Vooruit, wie dynamisch wil doen stuurt een skyline: Manhattan, La Defense, Copacabana. Maar dat is imponeergedrag, geen liefde voor hedendaagse architectuur. Want nimmer schrijft iemand dat die zo’n heerlijke tijd heeft in een suburb. Nog nooit een opgetogen ansicht van een zichtlocatie ontvangen. ‘Heerlijk terrasweer hier in Brainpark’.

Zegt uw buurman vergenoegd dat hij corridorsteden gaat bezoeken – ‘magnifiek die afwisseling tussen wonen, werken en groen’ – dan weet u dat hij overspannen is. Dat van vakantievieren niets terechtkomt. Of zegt u laf: ‘Aantrekkelijk idee, beter dan die ouwe troep in Toscane’?

Maar, zegt u, dat is toch helemaal geen bewijs dat de architectuur van deze eeuw niets voorstelt? Daarover volgende keer meer.

Reageer op dit artikel