nieuws

Spullen liggen voor het grijpen

bouwbreed

den haag – De wijze waarop de bouw de bouwplaatsen gedurende de vakantieperiode achterlaat, laat veel te wensen over. Na bezoek aan locaties in de regio Midden, is die conclusie gerechtvaardigd. Zonder veel moeite zijn de bouwplaatsen te betreden en liggen artikelen voor het grijpen waar een gemiddelde Gamma-vestiging jaloers op zou zijn.

“Het achterlaten van bouwplaatsen in de vakantie is een onderwerp dat veel aandacht behoeft”, zegt K. Pasmooij, directeur van de stichting Aboma/Keboma.

In opdracht van bedrijven voert de stichting controles uit die duidelijk moeten maken of de bouwplaats veilig is achtergelaten. “We maken dan voor een opdrachtgever een checklist en lopen die na. Die lijst is voor elke bouwplaats weer afhankelijk van de omstandigheden.”

Pasmooij zegt wel het idee te hebben dat aannemers er zich meer van bewust zijn dat de boel behoorlijk moet worden achtergelaten.

Stichting Arbouw heeft vorig jaar een checklist opgesteld waar bouwondernemingen aan moeten denken als zij op vakantie gaan. Rob Hendriksen van Arbouw: “Stapels checklisten hebben we op aanvraag verstuurd. Dus er is inderdaad wel aandacht voor.”

De lijst bestaat uit twaalf punten die varieren van het goed afsluiten van een bouwterrein tot het inspecteren van steigers op het aanwezigheid van losse materialen.

Of vervolgens wel of niet iets met deze adviezen in de praktijk wordt gedaan, is niet de verantwoordelijkheid van Arbouw. Hendriksen: “Wij geven alleen de tips. Het is aan de bouwer zelf om daar iets mee te doen.”

Drempel

“Zet machines zo ver mogelijk van het hekwerk af”, adviseert Ton van der Kamp van Tracer, een onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in het opsporen van gestolen bouwmaterieel. “Elke drempel die je aan de beveiliging van de bouwplaats kunt toevoegen, werkt”, stelt Van der Kamp. “Dieven hebben maar een paar seconden nodig om een machine die vlak achter het bouwhek staat er met een autolaadkraan overheen te tillen. Staat de machine verder weg, dan kan de extra tijd die het stelen in beslag neemt, voor de dieven net de reden zijn er niet aan te beginnen.”

De spullen waarop criminelen het hebben voorzien, zijn vaak aan modes onderhevig. Op dit moment krijgt Tracer vrij veel meldingen van diefstal van identiteitsplaatjes van machines. Deze plaatjes worden gebruikt om gestolen materieel een zogenaamd legale status te geven. “Normaal gesproken”, legt Van der Kamp uit, “zal een aannemer die een identiteitsplaatje mist daarvan niet zo gauw aangifte doen. Omdat het nummer niet in een register van gestolen materieel voorkomt, kan de machine waarop het plaatje heel eenvoudig met twee popnagels wordt bevestigd, niet als zodanig worden herkend.”

In de Achterhoek opereert momenteel een bende die het heeft voorzien op werkbussen waaruit op grote schaal handgereedschap wordt gestolen.

Vervolgschade

Vernielingen zijn trouwens een groter probleem dan diefstallen, weet Van der Kamp. De vervolgschade door stagnatie is vaak omvangrijker, blijkt uit de praktijk. “Daarom laten aannemers van grotere projecten tijdens de vakantie een mannetje de boel in de gaten houden. Per woning vallen de kosten daarvan meestal mee”, aldus de onderzoeker, voor wie de drukste periode over ruim twee weken, na de bouwvak begint.

K.H. Haan van de afdeling beveiliging en politiezaken van de Nederlandse Veiligheidsdienst (NVD) heeft niet het idee dat er een enorme run op de beveiligingstaken is. “We beveiligen bouwplaatsen al ettelijke jaren. Het hangt vaak van de omvang van de bouwplaats af. Een aantal zit in een surveillancetraject en heel grote locaties hebben permanente beveiliging. Maar ik kan niet zeggen dat sprake is van een toename.”

Op pagina 3: Bouwplaats net zo open als een warenhuis. Criminelen azen op identiteitsplaatjes machines

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels