nieuws

Referentiedetails wijzen de weg in woud van regels

bouwbreed

den haag – Sinds de invoering van het Bouwbesluit is het voor ontwerpers, toeleveranciers en aannemers steeds moeilijker om op de hoogte te blijven van alle eisen en mogelijkheden. Welke details voldoen wel of niet? De Stichting Bouwresearch (SBR) steekt de helpende hand toe met een overzicht van meer dan tweehonderd referentiedetails voor de woningbouw. Binnenkort volgt uitgeverij Ten Hagen en Stam met referentiedetails die bovendien verwijzen naar bouwproducten die op de markt zijn.

Tientallen namen telt de lijst van medewerkers aan de drie handboeken die de SBR gisteren ten

doop hield. De boeken bevatten meer dan tweehonderd details voor de woningbouw (gietbouw en stapelbouw). Deze aantallen alleen al maken duidelijk dat bouwen een complexe aangelegenheid is. In de woorden van architect ir. F.M. de Jong, voorzitter van de beleidscommissie referentiedetails: “Dagelijks ervaren wij de problemen om de eisen van het Bouwbesluit te vertalen in praktische oplossingen. Het blijkt voor velen in de bouw onmogelijk continu op de hoogte te blijven van de benodigde kennis, alle eigenschappen en toepassingmogelijkheden van materialen en bouwproducten en de nieuwste inzichten om kwalitatief goede, bouwkundige details te ontwerpen en uit te voeren.”

In de referentiedetails zijn alle normen en eisen in een keer verbeeld. “Een uitstekend communicatiemiddel”, aldus adjunct-directeur drs. H.P.M. Meerbach van het NVOB. “Zowel aannemer als architect zijn visueel ingesteld. Wat dat betreft is het Bouwbesluit een probleemgeval. De teksten zijn moeilijk toegankelijk en lastig te interpreteren, zelfs voor degenen die ervoor doorgeleerd hebben biedt het stof voor verhitte discussies over hoe het is bedoeld.”

Het zijn geen standaarddetails die letterlijk moeten worden overgenomen. Gelukkig niet, aldus voorzitter Jan Brouwer van de Bond van Nederlandse Architecten gisteren bij de presentatie. Ze dienen als wegwijzers, die overleg over eigen interpretaties moeten vergemakkelijken. Brouwer: “Door het objectiveren van de detaillering kan de architect zijn conclusies trekken en het voor hem of haar juiste detail maken.”

Bij de handboeken hoort een cd-rom waardoor de detailbladen ook op het scherm zijn te bekijken en de tekeningen (AutoCad 14) zijn te importeren. De detailbladen bevatten informatie over de bouwfysische prestaties van het detail, met aanbevelingen voor uitvoering en ontwerp. Eenmaal per jaar worden de losbladige boeken en de cd-rom geactualiseerd.

De uitgave die onder de naam NBD-Bouwdetails wordt aangekondigd door uitgeverij Ten Hagen en Stam heeft een vergelijkbare opzet. Ook hier zal sprake zijn van ruim tweehonderd details in een losbladig systeem met een digitale weergave op cd-rom. Belangrijkste verschil is dat in de details de NL-Sfb-codering is opgenomen, die verwijst naar de NBD-productinformatie. Een bijgeleverd (gratis) abonnement op Intrabouw maakt het mogelijk door te klikken naar de informatie die de leveranciers via internet over hun producten geven.

Zowel SBR als Ten Hagen en Stam kondigen aan dat in de nabije toekomst de basisdetails worden aangevuld met ‘plusdetails’, die aan hogere eisen voldoen, bijvoorbeeld op gebied van energiezuinigheid. De prijzen die beide instanties berekenen voor hun informatie lopen niet sterk uiteen. De SBR rekent voor het hele pakket 275 gulden (ex. btw) en f. 2,30 per detail bij de jaarlijkse aanvulling. Ten Hagen en Stam rekent 249 gulden en f. 1,80 per aanvulling.

‘Voor velen is het onmogelijk om continu op de hoogte te blijven’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels