nieuws

‘Peperduur’ verkoopt goed in Amsterdam

bouwbreed

amsterdam – Nieuwbouwwoningen in Amsterdam waren in 1998 gemiddeld 20 procent duurder dan in 1997. De hoofdstedelijke Stuurgroep Woningbouw verklaart deze stijging voor een deel door verschuiving van het aanbod naar duurdere woongebieden.

Een kwart van de huizen bracht meer dan 4,5 ton op. “Peperduur”, noemt de Stuurgroep deze categorie. “Niet naar Amsterdamse begrippen, maar in verhouding met de gemiddelde huizenprijs in de rest van het land.”. Vorig jaar zijn 2900 nieuwbouwwoningen te koop of te huur aangeboden, beduidend minder dan het aanbod van 5000 nieuwe huizen in 1997. Een woordvoerder van de Stedelijke Woningdienst tekent hierbij aan dat het verminderde aanbod geen structurele wijziging inhoudt. “Met een gemiddelde van 3500 woningen is de bouwproductie in evenwicht met de woningbehoefte.” Voor eengezinswoningen waren kopers vooral aangewezen op het Oostelijk Havengebied. Het aanbod van meergezinshuizen concentreerde zich in de dure binnenstad. Voor eengezinshuizen telden kopers gemiddeld 456.000 gulden neer. Appartementen brachten 363.000 gulden op. De gemiddelde verkoop- of verhuursnelheid bleek iets minder dan zeven maanden. Negentig procent van het aanbod is bewoond.

Met 2148 koopwoningen en 741 huurwoningen lag het accent nadrukkelijk op de verkoop. Hoewel het aanbod van huurwoningen in de marktsector hoger was dan in voorgaande jaren en het vinden van huurders probleemloos verliep. Eenderde van het totale aanbod bestond uit eengezinshuizen; de rest appartementen. De Stuurgroep noemt het opmerkelijk dat de afzet van appartementen in buitenwijken als De Aker geen enkel probleem opleverde.

Kopers die tot 250.000 kunnen besteden, hebben in de hoofdstad weinig meer te zoeken.

Reageer op dit artikel