nieuws

Pekelwater van zoutwinning verwarmt basisschool in Veendam

bouwbreed Premium

veendam – Een deel van het pekelwater van de zoutwinning in Groningen gaat voortaan niet meer rechtstreeks naar de fabriek. De gemeente Veendam heeft namelijk een ‘by-pass’ aan laten leggen van de transportleiding naar een dependance van openbare basisschool ‘De Braskorf’. Het pekelwater (40 tot 48 graden Celsius) heeft voldoende energie voor de verwarming van negen lokalen.

Het afgekoelde pekelwater gaat alsnog naar de zoutverwerkingsfabriek van Nedmag Industries. Volgens de gemeente kost de verwarmingsinstallatie een ton. Hij levert een besparing op van negenduizend gulden per jaar. Nedmag stelt de energie kosteloos ter beschikking. De installatie wordt met ingang van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel