nieuws

‘Opleiden voor bouw geen missionarissenwerk meer’

bouwbreed

veldhoven – Harry Verhoeven maakt even pas op de plaats naast het beeld voor de toegang van de Bouw Educatie Groep Zuid-Oost Brabant BV in Veldhoven. “Verleden, heden en toekomst van het bouwonderwijs. Ik heb het er allemaal in gestopt”, zegt Verhoeven, directeur van het samenwerkingsverband en beeldend kunstenaar.

Het samenwerkingsverband bestaat vijftien jaar. Een mijlpaal, want in die jaren is het onderwijs drastisch veranderd. “In het begin was het opleiden van jongeren voor bouwberoepen op idealistische leest geschoeid, maar dat is nu heel anders. De directeur van een samenwerkingsverband was een missionaris, maar nu is dat niet meer zo. We zijn met onze tijd meegegaan en een commerciele organisatie geworden.”

Daarom heeft de Bouw Educatie Groep (BEG) een nieuwe organisatiestructuur. De Stichting B.E.G. Beheer wordt bestuurd door afgevaardigden van de werkgeversorganisaties. Daaronder valt de holding ‘Bouw Educatie Groep Zuid-Oost Brabant bv, waarvan Verhoeven directeur is. De holding bestaat uit drie werkmaatschappijen: jeugdopleidingen, bedrijfsopleidingen en adviesdiensten. “Ook al zijn we nu noodgedwongen een commerciele organisatie, ons doel blijft natuurlijk het leveren van goed opgeleide vakmensen.”

Het opleiden van jongeren voor de bouw blijft een van de belangrijkste activiteiten van de organisatie. “Die kernactiviteit wordt iets anders ingericht, omdat de markt steeds meer behoefte heeft aan ‘maatwerk’. Daarom duurt de opleiding voortaan vier in plaats van twee jaar. Het opleidingscentrum wordt de komende jaren uitgebreid.

Toekomst

Op dit moment worden metselaars, timmerlieden en tegelzetters opgeleid. In de toekomst komen er opleidingen bij, maar welke dat zijn is nog niet precies bekend. De trainings- en vergaderzalen worden ook verhuurd aan bedrijven buiten de bouw. “We willen cursussen gaan geven voor bedrijven buiten de bouwbranche. We willen partner zijn op het gebied van opleidings- en arbeidsmarktzaken voor het bedrijfsleven in Zuid-Oost Brabant.”

Verhoeven is blij met de nieuwe structuur van zijn organisatie. “Doordat we nu een holding zijn met een raad van commissarissen, zijn we beter te besturen dan voorheen. Als je een bestuur hebt met mensen die allemaal een fulltime baan hebben, kunnen ze natuurlijk wel beleidsmatig iets voor je doen, maar ze kunnen de organisatie niet operationeel aansturen. In de holdingstructuur die we nu hebben, kan dat wel. Ik verwacht er heel veel van.”

“Verleden, heden en toekomst van het bouwonderwijs. Ik heb het allemaal in mijn kunstwerk gestopt”, zegt Verhoeven, directeur van het samenwerkingsverband en beeldend kunstenaar.

Foto: Bert Jansen

Reageer op dit artikel