nieuws

Netelenbos: verdubbeling spoor Abcoude kan vrij snel

bouwbreed Premium

den haag – De verdiepte spoorverdubbeling bij Abcoude kan vrij snel totstandkomen. Dat meldt minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Als de gemeente Abcoude en de provincie Utrecht willen meewerken, is slechts een milieustudie en een bestemmingsplanwijziging nodig. Hiermee kan vertraging, als gevolg van een tracewet-procedure, worden voorkomen.

Netelenbos heeft het gemeente- en provinciebestuur deze week gevraagd of ze aan de verdiepte aanleg willen meewerken. Na de bevestiging, vraagt ze de NS direct om tekeningen te maken voor het spoor Bijlmer-Loenen ter hoogte van Abcoude. De minister meent dat een langdurige tracewet-procedure niet nodig is, omdat het ontwerp ouder is dan de Tracewet.

Motie

De gemeente en het provinciebestuur hadden eerder al uitgesproken meer te voelen voor een verdiepte aanleg dan het (goedkopere) verhoogde trace dat de minister tot vorige maand nastreefde. Het ministerie heeft vorige maand echter ook voor de verdiepte aanleg besloten. De benodigde zeventig miljoen gulden was beschikbaar gekomen met de motie Van Heemst. In de breed gesteunde motie wordt het gereserveerde geld voor aanleg van de A4 bij Delft verdeeld over het spoor bij Abcoude en de spoorzone in Delft.

Reageer op dit artikel