nieuws

Nationaal bouwmuseum definitief van de baan

bouwbreed

haastrecht – De vestiging van een nationaal museum voor de bouw in Haastrecht is definitief van de baan. Pogingen om een dergelijk project van de grond te trekken zijn mislukt.

Het voormalige Nationaal Ambachtsmuseum Verborg zal worden verbouwd tot een ‘gewoon’ museum voor beeldende kunsten. De Stichting Ambachtsmuseum heeft het pand verkocht.

Het Ambachtsmuseum sloot eind 1997 de deuren. De bezoekersaantallen vielen tegen, de conservator lag overhoop met het stichtingsbestuur en het pand was in slechte staat. Bovendien viel een belangrijke inkomstenbron weg: het Algemeen Verbond Bouwbedrijf trok de subsidie in.

Het stichtingsbestuur wilde het museum omvormen tot een nationaal museum voor de bouwnijverheid, maar de pogingen liepen op niets uit. Het bouwmuseum zou zich moeten richten op leerlingen in het technisch onderwijs, gezelschappen van bouwbedrijven en brancheorganisaties.

Het stichtingsbestuur kreeg de plannen financieel niet rond. Verbouwing van het pand zou 350.000 gulden kosten. Monumentenzorg wilde zestig procent bijdragen als de overige veertig procent op tafel zou komen. Dat is niet gelukt.

Overigens zijn er nog andere (slapende) initiatieven om tot een nationaal bouwmuseum te komen. De stichting Nationaal Bouwmuseum in Bavel bestaat al sinds zes jaar. Die stichting wil de zaken grootser aanpakken: er zou ‘ergens in het midden van het land’ een landhuis of kasteel beschikbaar moeten komen om daarin een museum, educatief centrum en eventueel de kantoren van branche- en belangenorganisaties te huisvesten.

Reageer op dit artikel