nieuws

Middelgrote en kleine aannemers maken vuist Grote aannemers nemen nog altijd beste grondposities in

bouwbreed Premium

den haag – Kleine en middelgrote aannemers bundelen hun krachten om zo een vuist te maken tegen de bouwgiganten. Deze concentratietendens is goed zichtbaar in Nijmegen en Tilburg. Bij de slag om de Vinex- en binnenstedelijke bouw doen de nieuwe samenwerkingsverbanden dapper mee.

De Vinex-locatie Waalsprong bij Nijmegen is niet geheel in handen van de bouw- en ontwikkelconcerns. De grote ontwikkelaars en aannemers hebben weliswaar grondposities veroverd, toch blijkt er ruimte voor middelgrote aannemers. Van de totale woningproductie van 12.900 huizen in De Waalsprong is negen procent beschikbaar voor de uitgifte van vrije kavels aan particulieren en aan plaatselijke bouwbedrijven.

Voor acht aannemers uit Nijmegen was dat aanleiding om Samenwerkende Aannemingsbedrijven Nijmegen (SAN) op te richten. “SAN gaat door de gemeente Nijmegen toegewezen bouwkavels ontwikkelen. Het gaat hierbij om enkele honderden kavels. SAN fungeert hierbij als opdrachtgever van de acht betrokken bedrijven”, aldus het samenwerkingsverband.

Niet alleen de acht aannemers maken door deze bundeling een grotere kans op werk. De betrokken aannemers hebben nadrukkelijk de intentie uitgesproken om met plaatselijke leveranciers en onderaannemers te werken. “SAN heeft dus invloed op de totale economie in Nijmegen en omstreken.”

Relatienetwerk

In Tilburg heeft de bundeling niet alleen een Vinex-karakter. “Er ligt hier een enorme binnenstedelijke opgave. We zien dat Tilburg gecharmeerd is van de grote namen. Voor een aantal middelgrote aannemers/ontwikkelaars en twee corporaties was dat aanleiding Triborgh Bouwontwikkeling op te richten”, zegt J.A. Scholten, voorzitter van het bestuur van Triborgh Bouwontwikkeling.

“We weten beter dan die grote namen wat zich in Tilburg afspeelt. De betrokken deelnemers in Triborgh hebben een groot relatienetwerk en dat levert voor de stad een belangrijke meerwaarde op. We kunnen als bundeling veel beter inspelen op ontwikkelingen in Tilburg. De grote jongens hebben sceptisch gereageerd, maar het gaat goed. We hebben de eerste gronden gekocht.”

Contracten

In een recente marktstudie van Rabobank Nederland wordt deze concentratie-ontwikkeling geschetst. “Knelpunten waar vooral de kleineren mee kampen zijn kennis- en tijdgebrek. Toch kunnen zij een full-service concept aanbieden door samen te werken. Projectfinanciering kan een belangrijke voorsprong bieden op de concurrentie”, aldus de onderzoekers.

Veranderingen in de markt, zoals nieuwe aanbestedingsvormen, nopen kleine en middelgrote aannemers elkaar op te zoeken. Rabo: “Opdrachtgevers vragen steeds vaker naast bestaande turnkey-contracten om nieuwe contractsvormen, zoals general contracting en management contracting.”

Voor de Tilburgse bedrijven en corporaties was deze ontwikkeling ook aanleiding om bij elkaar te kruipen. “We hebben met de gemeente Tilburg een aantal initiatieven inmiddels op de rails gezet. Het betreffen ook pps-achtige constructies”, zegt Scholten niet zonder enige trots.

Reageer op dit artikel