nieuws

Kampioenen kweken als bedrijfsformule

bouwbreed

nederhemert – Vraag aan tien aannemers waarom ze praktisch niks doen aan opleiding en begeleiding van de jeugd, en ze antwoorden alle tien: “Ik ga geen tijd en moeite investeren in iemand die weggaat zodra hij het vak onder de knie heeft.”

Twee Nederlands kampioenen, metselen en timmeren, had Gerrit Robbemondt op de loonlijst staan. Een loonlijst van nog geen tien man. Allemaal jonge gasten. Of ze behoren al tot het keurkorps van ‘volslagen vaklui’, of ze treden binnenkort toe. Want Robbemondt heeft hetzelfde als wat voetbalcoach Co Adriaanse had bij Ajax en nu Willem II: een speciaal oog voor talent. En de gave om jeugdige talenten tot ontplooiing te brengen.

Schoolverlaters verder opleiden en begeleiden is een onderdeel van de bedrijfsvoering van Robbemondt, algemeen bouwondernemer in Nederhemert, een dorp van een paar honderd zielen op de komklei tussen Maas en Waal. Investeren in de jeugd heeft hem

– met vallen en opstaan, dat wel – beslist geen windeieren gelegd.

Timmermonster

Als er weer eens een mooi stuk over het ‘timmermonster uit Nederhemert’ in de krant had gestaan, zeiden aannemers uit de buurt: ‘Gerrit, wij praten nog wel een keer anders. Jij slooft je uit voor die jongen. Straks is ie 21, 22 jaar, en dan gaat-ie.”

Zijn handen grijpen in de lucht, alsof hij nog steeds niet kan vatten dat het anders is gegaan dan hij zich had voorgesteld: “Verdomd nog aan toe, het is zo. ‘Ik geloof zeker dat hij weggaat’, zei ik nog tegen degenen die me waarschuwden, ‘maar hij vertrekt niet met ruzie’.”

De gebeurtenis sloeg een barst in de vredige dorpsgemeenschap. Dramatisch: terwijl de trots van Nederhemert, de gelauwerde timmerman Gerrit van Genderen zijn spullen pakte, keken zijn jongere broers Jenne en Jantje toe.

Kon de hechte zwaluwstaartverbinding tussen de broers en Robbemondt het vertrek verdragen van de meest begenadigde uit de hele timmermansfamilie? Jennes keuze: “Ik ben bij Robbemondt nog nooit een gulden tekort gekomen”. Jantje bleef ook.

Op pagina 5:

Metselt beter, timmert beter,

verdient beter.

Reageer op dit artikel