nieuws

Goede kans op cao schilders

bouwbreed

Vervolg van pagina 1 utrecht – Er bestaat een grote kans dat na dit weekeinde de Nederlandse schilders een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst hebben. Werkgevers en werknemers gaan vanmiddag opnieuw onderhandelen. Vandaag en maandag wordt daarom de staking onderbroken. Maar als er dinsdag geen nieuwe cao is, wordt wederom het werk neergelegd.

Donderdagavond is na afloop van het overleg in werkgeverskring met de begeleidingscommissie een verzoek gedaan aan werknemers de onderhandelingen weer te openen. Onderhandelaars van de bouwbonden kwamen na bestudering van dit aanbod tot de conclusie dat de werkgevers in voldoende mate tegemoet willen komen aan de wensen van de vakorganisaties.

Daarom wordt vandaag vanaf 13.00 uur het overleg heropend. Hoewel vertegenwoordigers van partijen, anders zo bereid te praten, de mond stijf dicht houden, zou het aanbod van werkgevers vooral gaan om een hoger loonaanbod dan de zes procent die eerder is geboden. Ook zou voor de mate waarin werknemers indirect moeten meebetalen aan de forse stijging van de premie voor het Wachtgeldfonds, compensatie worden geboden in andere arbeidsvoorwaarden.

Oplossing

Zowel onderhandelaar Raadgever van de bouwbond CNV als onderhandelaar Schotanus van de bouwbond FNV lieten blijken dat voor de winterwerkloosheid “een oplossing in zicht is”.

Maar Raadgever waarschuwt dat de onderhandelingen nog wel even kunnen duren. En tweede onderhandelaar Verhoef van de bouwbond FNV laat zich sceptisch uit over het nieuwe aanbod van werkgevers. “Maar als we er voor dinsdag niet uit zijn, zijn de aardappels echt gaar. Dan wordt de staking des te harder voortgezet.”

De werkgevers wensen in dit stadium op geen enkele wijze te reageren. Voorafgaand aan de beslissing de bonden voor hernieuwd overleg uit te nodigen, besloten ze “een algemene radiostilte” af te kondigen. Zelfs op de vraag of kan worden bevestigd dat vanmiddag weer wordt onderhandeld, luidt het antwoord “geen commentaar”.

Behalve de 4000 stakende schilders, hebben ook de eigen collega’s de werkgevers sterk onder druk gezet. De Werkgeversvereniging Vastgoed-onderhoud en Afwerkingsbedrijven (WVB) in Delft, met 6000 werknemers in dienst die voor een groot deel binnen de werkingssfeer van de schilders-cao vallen, dreigde nieuwe onderhandelingen eventueel via een kort geding af te dwingen.

De WVB telt 41 grote onderhoudsbedrijven, is een door de SER erkende werkgeversvereniging, maar geen cao-partij.

Als er dinsdag geen nieuwe cao is, zal alsnog uitvoering aan het dreigement worden gegeven.

Werk weigeren

Vandaag en maandag zullen alle tot dan stakende schilders weer aan het werk gaan om hun recht op een eventuele ww-uitkering niet te verliezen.

Verschillende werkgevers zouden hebben gedreigd hen voor deze twee dagen niet aan het werk te zetten.

De bonden hebben hun stakende leden in dat geval geadviseerd niet te aarzelen juridische stappen tegen hun werkgever te nemen.

Stakende schilders tijdens de ‘terugkomdag’ gisteren in de Jaarbeurs.Foto: Vincent Boon

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels