nieuws

Elke Brabantse stad heeft straks haar eigen megabioscoop

bouwbreed Premium

den bosch – Antwerpen had de allereerste, maar de Noord-Brabantse buren willen er drie keer zoveel gaan bouwen. Het fenomeen megabioscoop doet wethouders likkebaarden.

Bij veel nieuwe centrumplannen wordt het idee van een bioscoop met meer dan tien zalen geopperd. Gevolg: binnen twee tot drie jaar herbergen Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg zeker tachtig filmzalen.

Bij de ideeen rond de herbestemming van het Bredase congrescentrum Het Turfschip opperde het gemeentebestuur al de komst van een enorme bioscoop. Na de perikelen rond de sloop van Het Turfschip verdween het bioscopenplan echter weer in de la. Maar dat was slechts van korte duur.

Want de verhuizing van het casino naar een bestemming naast het Chasse Theater bracht nieuwe mogelijkheden met zich mee, dacht het college. Hoewel de plannen nog vaag zijn, kan er toch vanuit worden gegaan dat Breda binnen drie jaar een derde bioscoop krijgt. Een enorm gebouw, met restaurants en minimaal tien filmzalen, voorzien van extra grote filmdoeken en comfortabele stoelen. Geheel naar het voorbeeld van Metropolis in Antwerpen.

Metropolis is het voorbeeld waaraan wethouders refereren als het gaat om megabioscopen. Het bedrijf Kinepolis bouwde enkele jaren geleden een groot en opvallend complex met twintig filmzalen. Critici voorspelden dat Kinepolis het complex nooit vol zou kunnen krijgen. Een paar jaar later is het bedrijf beursgenoteerd en bouwt het volop in Duitsland en de rest van Europa aan een groot biosnetwerk.

Het directe gevolg van het succes van Metropolis was een terugval van het aantal bioscoopbezoekers in Breda, Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Immers, vanuit Den Bosch het is hooguit drie kwartier met de auto naar Antwerpen. Om de concurrentie met de zuiderburen het hoofd te bieden, maar vooral ook om een extra magneet in de stad te krijgen, ontstond behoefte aan grotere bioscopen in Brabant.

Kinepolis

Onlangs presenteerden Tilburg en Den Bosch vrijwel tegelijkertijd het plan voor een grote bioscoop in hun stad. Den Bosch kiest naar alle waarschijnlijkheid voor een locatie bij het station.

Tilburg laat Kinepolis voor 30 miljoen gulden een groot complex aan de rand van de stad bouwen. Burgemeester Stekelenburg van Tilburg zei onlangs nog in Cobouw: “De vier grote steden in Brabant liggen op een steenworp afstand van elkaar. Dus heeft niet elke stad een grote overdekte ijsbaan nodig.” Toch pleit Stekelenburg voor een grote Kinepolis-bioscoop in zijn stad. Ook Eindhoven stoeit momenteel met dergelijke plannen. ‘Kleinere’ bioscopen vrezen het ergste als het Brabantse publiek straks in tachtig filmzalen terecht kan.

Reageer op dit artikel