nieuws

Een keer graven voor glasvezelnet Overlast minimaal voor toekomstige bedrijven Leidsche Rijn

bouwbreed Premium

utrecht – Op het nog te ontwikkelen bedrijventerrein Papendorp in Leidsche Rijn bij Utrecht wordt direct na de zomervakantie begonnen met de aanleg van een hoogwaardig glasvezel-telecommunicatienet.

De gemeente Utrecht en NetShare Utrecht BV (een onderneming van NKF Kabel BV) hebben hiervoor gisteren een overeenkomst getekend. Het project is door de gebruikte technologie plus de toepassing uniek in de wereld.

Doordat het net in een keer wordt aangelegd, hoeft er in de toekomst niet meer te worden gegraven. Dat betekent een aanzienlijke vermindering van overlast voor bedrijven en omwonenden. Bovendien hoeven geen dubbele infrastructuren te worden aangelegd, waardoor de kosten van telecomaanbieders lager zijn en de wachttijden voor nieuwe aansluitingen (nu vaak een half jaar) zo goed als verdwijnen.

Schaars

“Het glasvezelnet neemt veel minder plaats in onder de grond dan de traditionele kabels”, zegt algemeen directeur ir. G. de Wit van NKF Kabel. “Iedereen heeft het altijd over de schaarse ruimte bovengronds, maar vergeet niet dat ruimtebesparing onder de grond ook steeds belangrijker wordt.” De nieuw aan te leggen infrastructuur is uiterst flexibel. De Wit: “We graven een keer en leggen het net aan, waarna het simpel een kwestie van letterlijk inblazen is om in de toekomst nieuwe of vervangende leidingen te leggen.”

Nu door de liberalisering van de telecommunicatiewet geen sprake meer is van een monopoliepositie, moet het mogelijk zijn dat meerdere telecomaanbieders (onder meer KPN, Libertel en Telfort) naast elkaar in het zelfde gebied werken. In Papendorp kunnen de bedrijven straks los van elkaar bij NetShare voor hun klanten glasvezelcapaciteit inhuren.

De Utrechtse wethouder van Economische Zaken mr. J. van Zanen is enthousiast over het project. “Het is voor ons belangrijk, dat Papendorp een echt up- to-date-bedrijventerrein wordt. Bovendien, het is gewoon een praktisch voordeel dat we niet meer bij wijze van spreken elke week opnieuw hoeven te graven.”

Reageer op dit artikel