nieuws

De Meeuw ontwikkelt geprefabriceerde betonvloeren voor toepassing in units

bouwbreed

oirschot – Jarenlang was het gebruik van houten vloeren en plafonds bij bouwsystemen gangbaar. Maar steeds meer gaven opdrachtgevers aan behoefte te hebben aan betonvloeren. De Meeuw Bouwsystemen uit Oirschot ging aan de slag om beton te verwerken in de units.

Dit bleek geen gemakkelijke opgave, omdat het bedrijf geprefabriceerde betonvloeren wilde maken voor zijn bouwsysteem. Na jarenlang experimenteren rollen sinds enkele weken zo’n 24 betonvloeren dagelijks ‘van de band’.

De Meeuw (ruim vierhonderd personeelsleden) is fabrikant van bouwsystemen voor bedrijven, instellingen en organisaties als banken, scholen, verpleeg- en ziekenhuizen en recreatieparken. De basis voor deze bouwsystemen zijn de units die in de fabriek worden geproduceerd. Wekelijks maakt het bedrijf zo’n tweehonderd units, wat neerkomt op vierduizend vierkante meter aan vloeroppervlak.

Ing. L. Meuldijk, commercieel directeur van De Meeuw, herinnert zich nog een van de eerste klanten van een non-profitorganisatie. Die zei geen houten vloeren te willen vanwege het geluid. Om zijn woorden kracht bij te zetten, liet hij een bos sleutels vallen. Daarop ging De Meeuw op zoek naar experts op het gebied van betonvloeren.

Te korrelig

Het werd geen succes. Meuldijk: “De constructie was niet goed, waardoor het beton tijdens het transport naar de bouwplek brak. Of het beton was veel te korrelig, te zwaar, te onhandig of het ging stuk bij het demonteren.” Daarop besloot De Meeuw zelf maar de gewenste betonsoort te gaan ontwikkelen die wel voldeed aan de eisen van bouwsystemen.

Inmiddels heeft het bedrijf de ideale betonsoort in huis: zes centimeter dik en een gewicht van 1600 tot 1700 kilogram per kuub. Zo’n 600 kilogram lichter dan traditioneel beton. “Het beton houdt warmte beter vast, heeft meer massa en een beter contactgeluid”, somt Meuldijk de voordelen van het nieuwbakken beton op. Ook dat het beton in een dag hard is, wordt als groot voordeel gezien. Maar over de samenstelling ervan zwijgt de directeur.

Doordat de vraag naar betonvloeren toenam, werd een fabriekshal in Oirschot gebouwd met een ‘betonstraat’ die in een, bijna, vol automatisch proces betonvloeren maakt. Sinds enkele weken is de straat operationeel en naar zeggen van Meuldijk de enige in de wereld van de unitbouwers.

Snelheid

Voor de nabije toekomst verwacht hij dat de productiecapaciteit van De Meeuws bouwsystemen nog aanzienlijk toeneemt. “De voordelen van unitbouw zijn snelheid, flexibiliteit en demontabelheid. Vooral het laatste element heeft de toekomst. De ministeries van VROM en van Economische Zaken leggen steeds meer de accenten op het IFD bouwen: minder slopen, beter hergebruik van materialen en gebouwen geheel of gedeeltelijk verplaatsen. In het rapport van KPGM Metrum ‘Dynamiek in beleid en samenleving’ zijn vooral de planologische aspecten van flexibel en demontabel bouwen verder uitgewerkt. Eigenschappen waaraan onze producten, bouwsystemen, volledig voldoen.”

Het productieproces in de ‘betonstraat’ verloopt nagenoeg automatisch. Alleen bij het gelijkmatig verdelen van het beton komt het aan op het betere voetenwerk. Foto: Bert Jansen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels