nieuws

Bijzondere klapbrug doorstaat test met glans

bouwbreed Premium

groningen – Op het Abel Tasmanplein vlakbij het centrum van Groningen is gisteren een bijzondere klapbrug over het Hoendiep in gebruik genomen.

Het gaat om een zogenaamde ongebalanceerde hydraulische klapbrug in twee delen. De beide valdelen draaien bij het openen van de brug scheef weg. Bovendien is in de stijlen van de brugleuning verlichting verwerkt, hetgeen de oeververbinding extra cachet geeft.

Opmerkelijk is verder dat het zijaanzicht veel weg heeft van de boeg van de ‘Titanic’.

Machinefabriek Hidding BV in Emmen maakte de oeververbinding in opdracht van de gemeente Groningen. De brugdelen zijn 18 meter lang en 7,5 meter breed. De verbinding is daarmee een van de grootste bruggen die Hidding ooit heeft gemaakt.

De bouw en installatie ervan duurde een half jaar en vergde een investering van zo’n 2,5 miljoen gulden. Als onderdeel van de werkzaamheden zijn de oude kademuren in het Hoendiep doorbroken. In de ontstane ruimte zijn twee landhoofden gerealiseerd, waarop de brug rust.

Het plaatsen van de brug is onderdeel van de plannen om de vaarwegen in en rond Groningen op te waarderen. De scheepvaart kan de nieuwe brug over het Hoendiep pas over enkele maanden passeren.

Reageer op dit artikel