nieuws

Bagger specie tussen milieuorganisaties

bouwbreed

alkmaar – Elf natuur- en bewonersorganisaties in Noord-Holland en de regio Amsterdam hebben de handen ineengeslagen in hun protesten tegen de komst van een baggerdepot in het IJmeer.

De provincie Noord-Holland wil daar 23 miljoen kubieke meter vervuild bagger uit de wijde omgeving van Amsterdam storten.

De bagger komt in een uitdieping van bijna anderhalve kilometer doorsnede in het meer. Dat is in omvang de helft van het eiland Marken, aldus de organisaties. Zij stellen dat het een obstakel wordt voor de beroeps- en recreatievaart. Ze hebben ook bezwaar, omdat het IJmeer een belangrijk natuurgebied is. Bovendien is de dijk die om het depot heen komt een aantasting van het uitzicht vanaf de IJsselmeerkust, betogen ze.

De elf organisaties betwisten de noodzaak van het depot. Ze wijzen op bestaande technieken die de schadelijke stoffen uit de vervuilde bagger kunnen halen. Het grootste gedeelte komt daarna voor hergebruik in aanmerking, aldus de organisaties.

Onder de samenwerkende organisaties bevinden zich onder meer de Milieufederatie Noord-Holland, Vereniging Milieudefensie, de Vereniging tot Behoud van het IJsselmeer en de Vogelbescherming. Natuurmonumenten steunt het verzet tegen het baggerdepot.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels