nieuws

Architectuurdebat

bouwbreed Premium

Itali staat centraal in het juli-nummer van Archis. Het is het verhaal van een land dat ooit een voortrekkersrol vervulde in het architectuurdebat, maar de laatste decennia in de achterhoede verzeild raakte. Ole Bouman relativeert het fenomeen bloei: “Welbeschouwd zijn er maar een paar echte talenten actief geweest en hing de nationale faam slechts af van een paar erkende meesterwerken”. Tegelijk is dat een troost, want bij een minder roemrijke periode is ook niet de totale gebouwde omgeving in het geding, maar slechts een marge.

De overheid probeert de architectuur weer elan in te blazen. Er moet een variatie op het Nederlands Architectuurinstituut komen. Inmiddels zijn enkele grote prijsvragen uitgeschreven, die vrijwel allemaal gewonnen zijn door buitenlandse architecten. Italiaanse auteurs beschrijven de paradox waarin het land gevangen zit: “Het is het land met de meeste architecten en architectuurstudenten van Europa; tegelijk demonstreren de beroepsorganisaties en in zekere mate ook de academische kringen een ongenietbare overwinningsmentaliteit, zich vastklampend aan zelfverwijzende en kortzichtige posities”. Archis probeert in dit ‘moeras’ paden te duiden die een nieuwe generatie lijkt in te slaan. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het Hamburgse bureau BRT: “Deze architecten juichen de mechanismen van het systeem toe en voorzien ze van een perfect omhulsel.”

Archis, uitg. NAi/Elsevier Bedrijfsinformatie, tel. (0314) 349888

Reageer op dit artikel