nieuws

Akzo Coatings heeft handen vol aan Courtaulds

bouwbreed Premium

amsterdam – De aankoop van verfproducent Courtaulds levert Akzo Nobel vooralsnog niet het verwachte plezier op. Na een moeizame integratie draagt het Engelse bedrijf nog niet bij aan het resultaat van de moeder. “We dachten Courtaulds binnen een jaar een positief resultaat te kunnen laten tonen. Daar zijn we niet in geslaagd”, zei F. Frohlich, financieel-directeur Akzo Nobel, in een toelichting op het eerste halfjaar 1999. “Maar we zijn bijna in de positieve zone. Inmiddels is Courtaulds geheel geintegreerd in de Akzo Nobel-organisatie. We zijn nog steeds heel tevreden over deze acquisitie.”

Begin vorig jaar werd het Britse Courtaulds voor 6,3 miljard gulden gekocht. In een keer werd Akzo Coatings mondiaal marktleider in de verven. Uit een analyse van ABN Amro steekt de onderneming met kop en schouders uit boven ICI (nummer 2) en Sherwin-Williams (nummer 3). De bank schat het aandeel dat Akzo van de wereldmarkt heeft op 18 procent.

Ondanks de moeite die Akzo heeft Courtaulds in het gareel te krijgen, wist de verfdivisie over de eerste zes maanden een bedrijfsresultaat neer te zetten van 248 miljoen euro, een toename van 30 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode van 1998. De omzet ging met 53 procent omhoog tot 2,8 miljard euro. Frohlich: “Het komt niet alleen door de acquisitie van Courtaulds. Door het goede weer in West-Europa en een programma voor kostenbesparing wist de groep Decorative Coatings een goed resultaat neer te zetten. De industriele verfactiviteiten lijden nog steeds onder de slechte marktcondities in Oost-Europa.”

Het gehele concern wist over een omzet van 7,1 miljard euro een netto resultaat neer te zetten van 390 euro, een daling van 4 procent.

Reageer op dit artikel