nieuws

Zweeds raffinement in Schiedamse wijk Sveaparken Gemeente creeert ‘beschutte, veilige woonomgeving’ op basis van Scandinavische ideeen

bouwbreed Premium

schiedam – Een stukje Zweden in Nederland. Dat moet de nieuwbouwwijk Sveaparken onder de rook van Schiedam worden. Het gaat om ruim 1000 woningen die er de komende vier jaar in Scandinavische sferen verrijzen.

Sveaparken is geent op Zweedse ideeen. Architectuur, materiaalgebruik en stedenbouwkundige opzet verraden een sterk Scandinavische invloed. Opvallende kenmerken zijn dakoverstekken, verspringende gevels en de afwezigheid van platte daken.

Veilig

Sveaparken wordt gerealiseerd op de Vinex-locatie bij het dorp Kethel. Hier wil Schiedam een wat het zelf noemt beschutte, veilige woonomgeving creeren.

Het idee voor Sveaparken is afkomstig van Adri Reijnhout. Bij de realisatie van Schiedams laatste grote nieuwbouwwijk staat hem een woonomgeving naar ‘menselijke maat’ voor ogen. “Een speelse, vriendelijke, open en aantrekkelijke omgeving, die door zijn ongedwongenheid het contact tussen de bewoners bevordert”, aldus de wethouder in een toelichting op de plannen.

Reijnhout wist voor het maken van het stedenbouwkunde plan de Schots-Zweedse architect Ralph Erskine te strikken. Groep 5 Architecten en Stedenbouwers hebben Erskine’s ontwerp vervolgens naar de Nederlandse omstandigheden vertaald.

Groene ruimte

Opvallend in de plannen is de inrichting van de groene ruimte tussen de woningen. Zo zijn bijvoorbeeld schuttingen rond de tuinen taboe. De afscheidingen mogen de tachtig centimeter niet overschrijden. Schotten aan de gevel scheiden de tuinen van elkaar en moeten de privacy garanderen.

Omdat de tuinen nu niet zijn dichtgetimmerd, gaan ze bijna ongemerkt over in het openbaar groen tussen de tuinen. Dit gebied is voor alle wijkbewoners toegankelijk. Slechts wandel- en fietspaden doorsnijden het groengebied.

De Zweedse ambassadeur in Nederland, L. Alvin, slaat volgende week samen met wethouder Reijnhout de eerste paal. De huizen in de eerste fase van het plan, dat de naam Sveafors draagt, zijn ontworpen door Cocon Architecten en Ingenieurs en door architectenbureau Tegnestuen Vandkunsten uit Kopenhagen.

Het gaat om 205 huizen in zes typen, varierend van appartement tot luxe villa. De prijzen lopen uiteen van 245.878 gulden tot 361.375 gulden voor een appartement en van 337.500 gulden tot 660.000 gulden voor een eengezinswoning.

Belangstelling

De belangstelling voor de huizen is enorm. Een voorlichtingsdag over het woningbouwproject trok maar liefst vijfduizend belangstellenden. Op alle 205 woningen in deelplan Sveafors rusten inmiddels dan ook opties.

De ontwikkeling van Sveaparken gebeurt in een publiek-private samenwerking. Voor de realisatie van Sveaparken hebben de gemeente en de marktpartijen Amstelland Vastgoed, Bemog Projectontwikkeling en Bokx Project bv het bedrijf Midgard Beheer BV opgericht.

In 2003 worden de laatste woningen opgeleverd.

De Zweeds/Nederlandse huizen zoals die in de eerste fase in Schiedam worden gebouwd.

Een appartementencomplex vormt onderdeel van het bouwplan in Sveaparken.

Reageer op dit artikel