nieuws

Wright: een genie in de Beurs van Berlage

bouwbreed

De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright moet voor zijn directe omgeving geen prettig mens zijn geweest. De verhalen over hoe hij zijn medewerkers afbeulde zijn talrijk. Wat te denken bijvoorbeeld van een door hem ontworpen stoel waarop zijn mensen slechts een ding konden doen: werken. Of de anekdote dat hij als grote meester aan het tekenen was, terwijl zijn medewerkers hem, als waren zij assistenten tijdens een operatie, op commando de potloden aanreikten.

Frank Lloyd Wright (1867-1959) vond zichzelf bovenal een genie. En in zijn werk was hij dat misschien ook. Een overzichtstentoonstelling in de Beurs van Berlage van zijn werk bewijst in elk geval dat Wright een meer dan bijzondere architect was.

Een van zijn meest bekende ontwerpen is ongetwijfeld Bear Run, het buitenhuis van de familie Kaufmann. Het huis is beter bekend onder de naam Fallingwater, omdat het bovenop een waterval is gebouwd. “Fallingwater is een contrapunt in het bos. Met zijn geometrische vlakken steekt het huis af tegen de wilde vormen van de natuur, het is cultuur versus natuur daar ten zuiden van Pittsburgh”, schrijft Jaap Huisman deze week bijna lyrisch in Vrij Nederland.

Wordt Wright door velen geroemd, in architectenkring blijft de erkenning in veel gevallen uit. Philip Johnson zei ooit: “Dit fossiel ontwierp na zijn zeventigste nog gebouwen.”

De overzichtstentoonstelling van het werk van Wright is van 19 juni tot en met 12 september te bezichtigen in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Reageer op dit artikel