nieuws

WL/Delft Hydraulics verwerft opdracht voor Victoriameer

bouwbreed

delft – WL/Delft Hydraulics heeft van de Wereldbank opdracht gekregen een pilotmodel te maken voor het Victoriameer in Afrika ter bestrijding van overmatige algengroei en waterhyacinten (eutrofiering). De overmatige groei verstoort het ecosysteem en veroorzaakt problemen voor onder meer de visserij en de scheepvaart.

Het is voor het eerst dat WL een eutrofieringsproject van een dergelijke omvang in Afrika uitvoert. Door het driedimensionaal modelleren van een dergelijk groot en diep meer (de oppervlakte is gelijk aan die van Nederland) kan het project uniek en innovatief genoemd worden.

Het Delftse onderzoeks- en adviesbureau voert de studie uit samen met medepartner HydroQual (V.S.) en onderaannemer IHE, International Institute for Infrastructural, Hydraulic and Environmental Engineering in Delft.

Met het werk, dat eind dit jaar gereed moet zijn, is zo’n 1.500.000 gulden gemoeid. Het model met de officiele naam ‘preliminary Lake Victoria physical processes and waterquality model’ wordt ontwikkeld voor nationale waterbeheerders in Tanzania, Oeganda en Kenia.

Workshops

Behalve voor de ontwikkeling van het model zal WL ook zorgdragen voor implementatie en overdracht van de software door middel van workshops en trainingen.

Het project bestaat uit vier fasen. Tijdens de eerste fase worden gegevens verzameld en wordt een gezamenlijke aanpak ontwikkeld. Fase twee behelst het modelleren en het geven van workshops. In fase drie wordt het model geimplementeerd en heeft kennisoverdracht over het model plaats. Tenslotte wordt in fase vier een eindseminar gehouden. In deze fase wordt onder meer geadviseerd over mogelijk vervolg (model)onderzoek en monitoring.

Reageer op dit artikel