nieuws

Walinco en IHC kruisen degens

bouwbreed Premium

amsterdam – Het Amsterdamse funderingsbedrijf Walinco heeft IHC Caland gedagvaard omdat het inbreuk zou plegen op een octrooi. Donderdag dient een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

Het conflict draait om een een heitechniek, waarvoor directeur V.J. de Waal van Walinco een verbetering bedacht. Door de klap van de inwendig geheide buispalen met verende elementen op te vangen, kunnen die palen lichter worden uitgevoerd. Met name in de offshore, waarin IHC samen met het Franse Bouygues een dergelijke techniek toepast, zou dat een besparing van miljoenen guldens opleveren.

Na aanvankelijk de kat uit de boom te hebben gekeken, kiezen IHC en Bouygues volgens De Waal nu voor de tactiek van het uitroken. Ze hebben een heel leger advocaten en octrooigemachtigden op de zaak gezet en bereiden dagvaardingen in Nederland en Frankrijk voor, waarin zij De Waals octrooi bestrijden.

Walinco is niet actief in de offshore, maar legt zich toe op bijzondere funderingen, zoals het opnieuw onderheien van oude gebouwen. Bij het Amsterdamse bedrijf werken 25 mensen.

Reageer op dit artikel