nieuws

Volledige kiephoek op Teletruks

bouwbreed Premium

JC Bamford heeft het programma heftrucks uitgebreid met een drietons Teletruk. Daarnaast heeft JCB het programma Teletruks voorzien van een volledige kiephoek.

De nieuwe drietons Teletruk heeft een hefvermogen van 1750 kilogram bij een voorwaartse reikwijdte van twee meter. Die afstand is nodig voor het laden van een vrachtwagen vanaf een zijde.

De nieuwe drietonner heeft een draaicirkel van slechts 2490 millimeter, de maximale breedte van de machine is 1280 millimeter. Het eigen gewicht bedraagt 4,9 ton.

De JCB Teletruk, in productie sinds oktober 1997, is een heftruck met vier wielen van conventioneel formaat, maar met een horizontale in twee delen uitschuifbare giek die de verticale mast vervangt.

De volledige kiephoek, die nu op de Teletruks wordt toegepast, moet de inzet van heftrucks verbeteren. Conventionele trucks met een mast kunnen in totaal 16 graden naar voren en naar achteren bewegen, waarbij de gehele mast wordt gekiept. De JCB-Teletruk heeft een kiephoek van 111 graden die wordt bereikt door uitsluitend het frame te kiepen. Als de machine is uitgerust met vorken, wordt de achterwaartse kiephoek aanzienlijk verbeterd.

De lading wordt daardoor beter vastgehouden. Bij het volledig naar voren kiepen van het frame kan de bestuurder de vorken eenvoudig terugtrekken van een losse lading, bijvoorbeeld bij het kiepen van schroot in een bak.

Met de rotatie van 111 graden is het voor JCB ook mogelijk geworden om de kennis van en ervaring met shovels toe te passen. De vorken kunnen binnen drie minuten worden vervangen door een bak van een halve kuub.

Alle JCB-Teletruks hebben een hefhoogte van 4,1 meter en een voorwaartse reikwijdte tot 2,2 meter. De modellen in het programma hebben hefcapaciteiten van 2, 2,5 en 3 ton. De krachtbron bestaat uit diesel of gas.

JC Bamford NV, Waardenburg, telefoon (0418) 654652.

Alle modellen van de JCB Teletruk met een standaard vorkenbord worden geleverd met een volledige kiephoek.

Reageer op dit artikel