nieuws

VNO-NCW Noord wil meer nieuwe industrieterreinen

bouwbreed

groningen – Het Rijk moet de noordelijke provincies Groningen, Drenthe en Friesland veel meer ruimte geven voor de ontwikkeling van nieuwe industrieterreinen. Als dat niet gebeurt, moet het Noorden binnen tien jaar ‘nee’ verkopen aan bedrijven met vestigingsplannen.

Dat zegt de werkgeversvereniging VNO-NCW Noord in reactie op recent onderzoek van onder meer het Centraal Plan Bureau en de Rijks Planologische Dienst.

Volgens de noordelijke afdeling van VNO-NCW heeft het Noorden veel te weinig industriegrond toebedeeld gekregen bij de actualisering van het ruimtelijk beleidsplan Vinex, die de periode 2005 tot en met 2010 bestrijkt. Volstrekt achterhaalde prognoses zouden hier volgens de werkgeversorganisatie aan ten grondslag liggen. Sommige ramingen in het verleden zouden in de praktijk tot drie keer toe zijn overschreden.

In de periode 1990 tot en met 1996 werd in het Noorden in totaal 1144 hectare industriegrond verkocht. Inmiddels is dat 163 hectare per jaar, terwijl het Rijk was uitgegaan van gemiddeld 53 tot hooguit 93 hectare.

Reageer op dit artikel