nieuws

‘Verkeersboetes betalen verbouwing IJ-tunnel’

bouwbreed

amsterdam – De Amsterdamse politie heeft gisteren 680 bonnen uitgedeeld aan automobilisten die het doorrijverbod voor de IJ-tunnel negeerden. Dat levert ongeveer 70.000 gulden op. “Als het zo doorgaat, kunnen ze het hele project ermee bekostigen”, grapt Rob Dijkman, die de verbouwing van de tunnel coordineert.

Voor de westbuis – die nu onder behandeling is – bedraagt de aanneemsom bijna zes miljoen gulden. Aanneemcombinatie IJ-tunnel, bestaande uit VBK Hoorn, Van Laren (uit Belgie) en Kiwitz Jaki, moet de klus in drie maanden klaren. Dijkman verwacht echter over twee maanden al klaar te zijn.

“Voor zover ik het nu kan overzien, valt de schade aan de tunnel wel mee”, zegt Dijkman, die het leuk vindt om zo’n grote klus onder handen te hebben. Hij heeft ervaring met kleinere voetgangerstunnels, maar dit is een tunnel van ruim een kilometer. “Dat is toch iets anders. Je kunt meer onverwachte dingen tegenkomen.”

Dijkman kan zijn hart dus ophalen. Want na de westbuis volgt later in het jaar de oostbuis, waarna ook de Coentunnel aan een opknapbeurt toe is. “In de jaren zestig zijn relatief veel tunnels gebouwd”, licht Dijkman toe. “Die zijn nu allemaal rijp voor een verbouwing.”

Voor Amsterdam betekent dat nog een tijdje hommeles. Want al is de verkeerschaos die rond de IJ-tunnel was voorspeld tot nu toe uitgebleven – hoewel vier politieagenten de stroom automobilisten die toch door de mazen probeerden te glippen nauwelijks aankonden – aan de noordkant van de Piet Heintunnel stond gisteren een kilometerslange file.

Op pagina 9: Veiligheid in IJ-tunnel twijfelachtig.

Reageer op dit artikel