nieuws

‘Timmervrouwen zouden zich bij ons niet op hun gemak voelen’

bouwbreed Premium

utrecht – Een timmervrouw komt niet door de ballotagecommissie. Een metselaarster al evenmin. Om lid te worden van de Stichting (Vrouwen) Bouwnetwerk is vrouw zijn niet genoeg. Uitsluitend dames vanaf de hogere middenklasse met een opleiding of werkervaring op hts- of liever nog TU-niveau mogen toetreden tot het exquise gezelschap, dat deze week zijn derde lustrum viert.

“Vrouwen die lid willen worden van het Bouwnetwerk moeten op de bouw iets anders om handen hebben dan koffie zetten en de plee schoonmaken.”

Aan het woord is ir. Celine M. Bos, procesmanager bij KPMG Metrum. Verzorgd uiterlijk, mantelpakje, gemanicuurde handen en subtiel aangebrachte oogschaduw. “Niet dat we iets hebben tegen vrouwen die in de uitvoerende bouw werken. Helemaal niet. Maar ik denk niet dat ze zich bij ons erg thuis zullen voelen. Wij werken dan ook meer met ons hoofd dan met onze handen”, zegt ze verontschuldigend.

Fluiten

Toch hebben de joffers van het kader en de vrouwen van de werkvloer veel met elkaar gemeen: de bouw is een mannenwereld. Of je nu een dame bent met ‘ir’ voor je naam of ‘Truus van de koffie’, fluiten doen ze altijd. Dat geeft een organisatie als (Vrouwen) Bouwnetwerk bestaansrecht.

De stichting is vijftien jaar geleden opgericht en telt 150 leden. Onder hen bevinden zich architecten, stedenbouwkundigen, beleggers en projectontwikkelaars. Ze ontmoeten elkaar gemiddeld zes keer per jaar tijdens themabijeenkomsten. Lezingen en een excursie naar een bijzonder gebouw geven fleur aan zo’n ‘ladiesmeeting’.

Bovendien biedt het de mogelijkheid contacten te leggen. Aan netwerken hecht het Bouwnetwerk erg veel waarde. Want door contacten te onderhouden met andere dames – die uiteraard strikt werkzaam zijn in de hogere regionen van de bouwbranche – kunnen de leden hun voordeel doen. Het uitwisselen van ervaringen behoort tot de mogelijkheden. Maar ook tippen de deelneemsters elkaar als ergens een interessante vacature ontstaat.

“Wij zijn geen feministische club hoor”, glimlacht ir. Bos. Ze tuit haar lippen, nipt van haar cappuccino. “Ach nee, we zijn veel meer een no-nonsense gezelschap.”

Carriere

De stichting houdt zich dan ook ver van belangenbehartiging voor vrouwen in de bouw. “Pesterijen zoals op de bouwplaats, komen bij ons niet voor. Wij willen bereiken dat voor hoogopgeleide dames meer carrieremogelijkheden komen. Als een vrouw dat wil, moet ze kunnen doorstromen naar een hogere functie.”

Maar wat als een vrouw wordt gepasseerd domweg omdat ze een vrouw is? “Dan laten wij dat zeker merken. We zijn heel recht door zee.” Ze aarzelt, nipt nogmaals aan haar kopje. “Of we dan naar de emancipatieraad stappen … tja dat betwijfel ik. Ik heb dat in elk geval nog nooit meegemaakt. Maar we vertellen het zeker door! De informele weg is vaak beter dan de formele.”

Reageer op dit artikel