nieuws

Tegelijk leggen twee soorten asfalt op een rotonde is te veel gevraagd

bouwbreed Premium

Jan van Staveren

alphen aan den rijn – Het tegelijkertijd leggen van steenmastiekasfalt en rood dichtasfaltbeton op een rotonde in Alphen aan den Rijn is niet gelukt. Voor de deelnemers aan de Asfaltdag was dat wel spectaculair geweest, maar op die manier werd het te ingewikkeld.

Het middagprogramma van de Asfaltdag 1999 bestond uit bezoeken aan asfaltwerken in Alphen aan den Rijn. Op de rotonde Azielaan/Noorderkeerkring-Australielaan bracht de aannemerscombinatie Aqua 11 een rode deklaag aan op het fietspad rond de rotonde. De aannemer leek het niet verstandig tegelijkertijd te willen werken aan leggen van steenmastiekasfalt en het kleurasfalt. Dit zou te veel logistieke problemen hebben opgeleverd.

Smetteloos

Het rode asfalt wordt gelegd door mensen van NBM. Ze hebben smetteloze vestjes en overalls aan, alsof ze die hebben aangetrokken net voordat de groep van de Asfaltdag komt kijken. Na het vullen van de spreidmachine wordt gereden en gesteld. Eenmaal bezig zijn vier man op straat met schep, hark en bezem bezig alles mooi te maken of te houden. Er komt ook een trilwals aan te pas. Verderop wordt met andere apparatuur een rode dunne deklaag op een fietspad langs de Azielaan aangebracht. Dat gaat met behulp van een vrachtauto met daarop Rapid Asfalt. Aan de achterzijde is apparatuur gemonteerd waarmee een laag van 1 centimeter rood emulsie-asfaltbeton wordt gelegd.

Bij het werk op de Goudse Schouw is een spreidmachine van Heijmans bezig met leggen van de toplaag van de tweelaags zoab. Eigenlijk is daar weinig aan te zien. De ‘balkman’, ‘harkman’ en ‘schepman’ doen rustig hun werk. De situatie ter plekke toont wel het gelijk van de gekozen oplossing. Je moet er niet aan denken dat de bewoners een geluidswal of-scherm als uitzicht zouden krijgen in plaats van een stuk weg met daarachter weiland.

Het leggen van rood emulsie-asfaltbeton op het fietspad lang de Azielaan. Foto’s: Ton Borsboom

Reageer op dit artikel