nieuws

Te weinig stenen voor herinrichting

bouwbreed Premium

leeuwarden – De herbestrating van het centrum van Leeuwarden is met ongeveer een maand vertraagd. Aannemer Jansma Wegen en Milieu BV kampt met een tekort aan de te gebruiken Chinese natuurstenen. Ook heeft een deel van de door de gemeente bestelde stenen niet de juiste dikte. Jansma overweegt de vertraging in te halen door ’s avonds en in de bouwvak door te werken.

De gemeente Leeuwarden wil de binnenstad opwaarderen door deze een flinke facelift te geven. De kosten van deze operatie die vijf tot tien jaar in beslag neemt, worden geschat op ruim 150 miljoen gulden. Fase 1 van de facelift bestaat uit het herbestraten van de Nieuwestad en het Waagplein, een oppervlakte van zo’n 3000 vierkante meter. Dat gebeurt met natuurstenen keien, afkomstig uit een steengroeve in China.

De stenen worden gelegd in een bepaald patroon met stenen van drie afmetingen. Van een formaat (14×14) bleken er onvoldoende in voorraad. De stenen worden via diverse transporten per schip in containers vanuit China naar Rotterdam vervoerd en van daaruit naar Leeuwarden. Bij de laatst binnengekomen containers bleken er te weinig stenen van het formaat 14×14 te zitten. Ook een volgende lading bevatte te weinig van de ontbrekende stenen.

Containers

In China staan momenteel nog acht containers met natuursteen klaar. Daarin zitten wel voldoende van het gewenste formaat. Het duurt echter nog enige tijd voordat deze stenen in Leeuwarden zijn. Het werk is daardoor vertraagd. Het is nog niet duidelijk wie opdraait voor de kosten van deze vertraging.

Een ander probleem is dat de gemeente Leeuwarden eerder al een partij natuurstenen had besteld bij dezelfde groeve in China, nog voor dat de aanbesteding had plaatsgevonden. De gemeente deed dit om meteen na de aanbesteding van start te kunnen gaan met de herinrichting.

Een deel van de geleverde stenen voldoet echter niet aan de vereiste dikte. Door extra aandacht te schenken aan de ondergrond, denkt aannemer Jansma toch een aantal van de afgekeurde stenen te kunnen gebruiken. De rest van de stenen wordt opgeslagen en gaat terug.

Naar verwachting is het straatwerk in november klaar. Wordt deze deadline niet gehaald, dan wordt het werk in het voorjaar voortgezet,na de feestdagen in december.

Reageer op dit artikel