nieuws

Taxatie onroerend goed vaker

bouwbreed Premium

den haag – Onroerend goed moet ten behoeve van de onroerende zaakbelasting vaker worden getaxeerd.

Dat vindt de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de waardebepaling en waardevaststelling door gemeenten van onroerende zaken.

Nu staat de waarde van een onroerend goed voor vier jaar vast. Twee jaar voor dit tijdvak wordt de waarde echter vastgesteld. De Waarderingskamer wil de periode van in totaal zes jaar geleidelijk bekorten door vaker te taxeren. Bij de stijgende huizenprijzen van de afgelopen jaren, leidt de huidige termijn niet tot veel kritiek. Maar dat kan anders worden als de woningmarkt inklapt, zoals twintig jaar geleden.

Nadeel van dit plan vormen volgens de Waarderingskamer de hoge uitvoeringskosten van taxatie. Die bedragen nu twee procent van de tien miljard gulden aan belastinginkomsten, die met de Wet Onroerende Zaakbelasting gemoeid zijn. Om op deze kosten te bezuinigen zou volgens de Waarderingskamer de onroerend zaakbelasting voor huurders kunnen worden afgeschaft. Woningbouwverenigingen kunnen de belasting opnemen in de huur- of pachtovereenkomst of direct in de huur berekenen. (anp)

Reageer op dit artikel