nieuws

Stedelijk wonen

bouwbreed

‘Maak zoveel mogelijk verschillende appartementen voor een groep die houdt van stedelijk wonen’, luidde de opdracht bij de verbouw van de vierkante watertoren nabij de Amsterdamse Sloterkade. Naar een ontwerp van het architectenbureau Kother en Salman werd het complex verbouwd tot 96 koopappartementen met prijzen vanaf viereneenhalve ton. De herontwikkeling van de oude lichtfabriek gebeurde op initiatief van de Principaal, de planontwikkelaar van de Amsterdamse woningbouwvereniging De Key.

Het wooncomplex kenmerkt zich door een schuin verlopende gevelwand, lamellen van gebeitste red cedar en aluminium en glas op voor- en achtergevel. Kother onderbrak het forse blok door twee gaten, een toegangspoort met kolommen van veertien meter, en een uitsnede. Kother: “Louter glas had gelijk gestaan met pornografie. De lamellen zijn een extra filter tussen binnen en buiten.” Daarnaast is het ook functioneel: de glazenwasser kan op de richel tussen lamel en schuifpui staan. De architectuurliefhebber kan er in navolging van Vrij Nederland zelf een kijkje nemen. De Lightfactory houdt op 29 juni open dag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Elsevier staat kort stil bij de forse stijging van de omzet in de bouwsector. Volgens Boudewijn Luijendijk van het CBS is er sprake van een ‘ophoping’. “Architecten hebben bergen werk onder handen, maar aan de bouw ervan wordt niet begonnen. Er is meer animo dan kan worden gerealiseerd.” De oplossing: flexibel personeel en geduldige klanten.

Onder de kop ‘zinvol flexen’ legt kantoorinnovator Janet Vollebregt verderop uit hoe de herinrichting van het kantoor het werkproces positief kan veranderen. “Door muren weg te halen wordt een organisatie opener en minder hierarchisch. Collega’s leren elkaar kennen, weten waar de ander mee bezig is en durven elkaar aan te spreken. Dat stimuleert eigen initiatief. Loungeachtige plekken bevorderen ad hoc overleg, met bewezen positief effect op de productiviteit.”

De ervaringen met de Flexwet blijken daarnaast weinig positief. Werkgevers vinden het maar lastig dat cao’s nog niet aan de wet zijn aangepast en zien nog weinig positieve kanten. De uitzendwereld moet nog leren anders met de werknemer om te gaan en het effect voor de werknemers is pas over een half jaar meetbaar.

Reageer op dit artikel