nieuws

Staalimperiums voorzien gouden bergen Hoogovens en British Steel tellen hun zegeningen

bouwbreed

Niet bekend

In het eerste jaar zal nog weinig te merken zijn van de zegeningen. British Steel draait na een aantal winstgevende jaren nu verlies, en de partners konden gisteren nog niet zeggen of het winstje dat Hoogovens verwacht dat verlies kan compenseren.

De Britten krijgen de meerderheid in de fusie met 61,7 procent van de aandelen. Bovendien ontvangen ze een premie van 35 pence per aandeel British Steel, in totaal 2,4 miljard gulden. British Steel is twee keer zo groot als Hoogovens.

Veel was gisteren nog onduidelijk. Hoogovens-voorzitter J. van Duyne liet zich cryptisch uit over banenverlies. “Gedwongen ontslagen behoren niet tot de policy van Hoogovens”, betoogde hij. “Alhoewel dat niet volledig is uit te sluiten.”

De vakbonden maken zich vooral zorgen over de afdeling lange producten, waarover niets is besloten.

Nog cryptischer was de topman over wat de aandeelhouders van Hoogovens ontvangen. “De Nederlanders krijgen een premie van 25 procent boven de gemiddelde koers van de laatste 20 dagen van mei.” Volgens het sommetje van Van Duyne zijn de aandelen Hoogovens 46,18 euro waard, maar zijn woordvoerder haastte zich te melden dat dat bedrag niet vaststaat, maar afhankelijk is van de koersontwikkelingen.

Contanten

De aandeelhouders krijgen geen contanten; zij kunnen net als de Britten hun stukken inruilen voor die van de nieuwe gigant British Steel Koninklijke Hoogovens (BSKH). Een tijdelijke naam: de fusiepartners prakkiseren nog over een nieuwe, waarin British Steel noch Hoogovens zal voorkomen. Het hoofdkantoor van BSKH komt in Londen. Sir Brian Moffat wordt de voorzitter van bestuur, vergelijkbaar met wat in Nederland de voorzitter van de raad van commissarissen is. Het voorzitterschap van het dagelijks bestuur is tot in de puntjes vastgelegd: de eerste twee jaar is dat Van Duyne, de volgende twee jaar zal de Brit J. Bryant de scepter zwaaien. In 2003 gaat het duo met pensioen.

Bryant (voorzitter British Steel) en Van Duyne waren de motor achter de fusie. De fusiebesprekingen begonnen niet onmiddellijk, want beiden hadden eerst in eigen bedrijf een reorganisatie door te voeren. Begin dit jaar polsten de heren elkaar, en het klikte.

Gelijkwaardig

Volgens zowel Van Duyne als het Britse bestuurslid A. Pedder beschouwen de staalbedrijven elkaar als gelijkwaardig, hoewel British Steel twee keer zo groot is. “De gelijkwaardigheid komt voort uit de positie op de markt en op de winstgevendheid van die positie”, verklaart Van Duyne. Hoogovens geldt als een van de meest efficiente staalbedrijven ter wereld en is relatief gezien winstgevender.

De twee vormen samen het grootste staalbedrijf van Europa, met een omzet van 32,1 miljard gulden. Zowel staal, roestvrij staal als aluminium behoort tot het concern. De nieuwe vennootschap naar Brits recht krijgt in Londen, Amsterdam en New York een beursnotering.

Vorige week moesten de twee al hun plannen bekendmaken omdat het op de effectenbeurzen gonsde van de geruchten. De Stichting Toezicht Effectenverkeer heeft vorige week gezegd naar de opmerkelijke koersbewegingen te zullen kijken. Mogelijk is sprake van handel met voorkennis. (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels