nieuws

Slechtweergeld helpt bouw in Duitsland de winter weer door

bouwbreed

hannover – De Duitse bouwvakker krijgt weer slechtweergeld. Met de helpende hand van bondskanselier Schroder hebben werkgevers en vakbonden overeenstemming bereikt. De regeling gaat komende winter in.

De regering Kohl schafte het slechtweergeld per 1 januari 1996 af. Sindsdien liep de werkloosheid in de wintermaanden sterk op. De kosten van het Duitse slechtweergeld nieuwe stijl worden betaald door de werknemers, de werkgevers en de overheid. De bijdrage van de werknemers bestaat uit dertig uren die zij in de zomer kunnen opsparen. Duurt het slechte weer in de winter langer, dan komt de vergoeding voor het 31ste tot honderdste uur van de werkgevers, die daarvoor 1,7 procent van de bruto loonsom opzij leggen. Om ontslagen te vermijden, worden in de toekomst de sociale verzekeringsbijdragen in deze periode volledig uit de winteromslag bekostigd. Vanaf het 101e uur draait het Bondsinstituut voor Arbeid voor de kosten op.

Het Bondsinstituut voor Arbeid schat de extra kosten voor de nieuwe regeling op 57 miljoen gulden. De Duitse overheid verdient dat bedrag royaal terug als de werkloosheid flink daalt.

Op pagina 2: Slechtweergeld alleen nederlaag voor Kohl.

Reageer op dit artikel