nieuws

Schilders vanaf vandaag in staking Werkgevers reageren niet op ultimatum

bouwbreed

woerden – In het landelijk actiecentrum bij de bouwbond FNV in Woerden is gistermiddag om precies 12.00 uur de tweede staking onder schilders sinds de Tweede Wereldoorlog afgekondigd. Tot dat tijdstip hadden werkgevers de tijd te reageren op een ultimatum van de vakbonden.

Dat ultimatum werd gesteld nadat vijf rondes lang tevergeefs is gewerkt aan een akkoord over de arbeidsvoorwaarden van werknemers in de schilders-, afwerkings- en glaszetbranche.

Bij meldpunten in Drachten, Deventer, Diemen, Gouda, Roozendaal en Weert kunnen schilders zich vanaf vanmorgen acht uur individueel als staker melden. De staking krijgt het karakter van een olievlek, die zich steeds verder gaat uitbreiden. Besloten is tenminste een dag per week de schilders wel te laten werken. Zo wordt voorkomen dat ze niet voldoen aan de referte-eis voor een eventuele ww-uitkering in de komende winterperiode.

Werkgevers hebben in het geheel niet gereageerd op het ultimatum van de bouwbonden van FNV en CNV. Wel liet werkgeversorganisatie FOSAG via een melding aan het ANP weten bereid te zijn de eis dat een deel van de zaterdagen als gewone werkdag moet worden beschouwd, te laten varen.

“Maar wij onderhandelen niet via de pers. De werkgevers zouden er goed aan doen ons rechtstreeks te benaderen. Wij zijn bereid op een verzoek tot onderhandelen positief te reageren”, reageert FNV-voorzitter De Vries.

Verwijt

Hij verwijt werkgevers rechtlijnig aan de eigen voorwaarden vast te houden zonder te zoeken naar overeenkomsten op hoofdlijnen. “Werkgevers verliezen zich in cijfertjes en hebben geen oog voor de gevoelens van werknemers.” Volgens actiecoordinator Wildeman van de bouwbond CNV onderschatten zij de stakingsbereidheid.

Van werkgeverszijde liet onderhandelaar Kroezen weten “de stakingsacties triest en onbegrijpelijk” te vinden “nu we bereid zijn de duurste cao van de afgelopen jaren af te sluiten.”

Reageer op dit artikel