nieuws

Schilders kunnen rekenen op betaling uit stakingskas

bouwbreed Premium

mierlo – Als het tot acties moet komen om een goede cao voor schilders te kunnen afsluiten, mogen de leden van de bouwbond FNV er op rekenen dat de stakingskas wordt geopend. De bondsraad nam die beslissing unaniem. De bouwbonden van FNV en CNV bundelen hun protesten tegen het uitblijven van een cao.

Voorzitter Roel de Vries riep tijdens de bondsraadvergadering in Mierlo de schilderwerkgevers op het afgebroken overleg te heropenen. Dat moet leiden “tot een cao, waarin en het loon en de werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden, vakopleiding, bovenwettelijke uitkeringen en zaken als kinderopvang goed geregeld zijn”, zei De Vries.

Op 14 juni vindt een protestbijeenkomst plaats in de Utrechtse Jaarbeurs, die door beide bonden is uitgeschreven. Vanaf deze week bezoeken kaderleden en bestuurders schilders in de regio Noord-Brabant op hun werk om hen te informeren over de laatste ontwikkelingen.

Ontevreden

De bonden zijn niet te spreken over de wijze waarop werkgevers de winterwerkloosheid willen bestrijden. Bij contracten voor onbepaalde tijd willen zij een lage premie Wachtgeldfonds ww. Als het om contracten voor bepaalde tijd gaat zouden de werkgevers een hoge premie voor dit fonds moeten betalen.

Volgens de bonden wordt daarmee ontslag in de winter nog niet voorkomen. Beter is het in hun visie het werk in de winter goedkoper te maken door in die periode bijdragen voor bedrijfstakeigen regelingen op te schorten.

De werknemers zijn ook tegen afschaffing van de vorstverletregeling en verslechtering van de betaling voor overwerkuren. De wens van werkgevers om ‘nieuwkomers’ twee procent lager in te schalen, kan evenmin genade vinden in de ogen van de werknemers.

Reageer op dit artikel