nieuws

Robert van ’t Hoff met de Villa Henny in Huis ter Heide (1915-1919)

bouwbreed Premium

In 1927 ondertekent Robert van ’t Hoff (1887-1979) een bijdrage aan het jubileumnummer van De Stijl met: ‘ex-architect.’ Als hij zich in 1922 op 34-jarige leeftijd terugtrekt in Engeland, heeft zijn architectenloopbaan nauwelijks tien jaar geduurd.

Van ’t Hoff groeit op in een welgesteld kunstzinnig milieu en gaat in 1905 architectuur studeren in Engeland. Als hij een uitgave over het werk van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright in handen krijgt, besluit hij in juni 1914 naar de Verenigde Staten te reizen om de architectuur ter plekke te bestuderen.

De drie ontwerpen die Van ’t Hoff in Huis ter Heide realiseert, tonen twee aspecten van zijn werk. Het woonhuis Loevdalla voor zijn ouders uit 1912 is nog geinspireerd op de Engelse Arts en Crafts-beweging, waar hij in zijn opleiding kennis mee heeft gemaakt.

Woonhuis Verloop uit 1916 vertoont met het lage uitkragende dak en de sterke benadrukking van de horizontaliteit grote overeenkomsten met de prairiehouses van Wright.

Hoogtepunt uit het kleine oeuvre van Van ’t Hoff is de betonvilla die hij voor A.B. Henny tussen 1915 en 1919 ontwerpt. De villa is een voorbeeld van de abstract-kubistische architectuur zoals die in de beginjaren door de architecten van De Stijl wordt gepropageerd. Ook in deze villa zijn vele Wright-invloeden zichtbaar, zoals de grijze plinten, banden en luifels, de dakoverstekken en de houten afwerkingen in het interieur. De dakoverstekken en luifels tonen de vrijheid van een betonskelet. Centrale verwarming, weggewerkt in vier verticale schachten, is een andere noviteit.

Aan het in 1917 door Theo van Doesburg opgerichte tijdschrift De Stijl levert Van ’t Hoff behalve bijdragen over zijn werk en architectuurtheoretische artikelen, ook een financiele bijdrage.

In 1919 wordt hij lid van de communistische partij. De weigering van Van Doesburg een verzoekschrift door te sturen voor de vrije postuitwisseling tussen Nederlandse en Russische kunstenaars leidt tot een abrupte breuk.

Sindsdien houdt Van ’t Hoff, die op jonge leeftijd kennis heeft gemaakt met Frederik van Eedens sociaal-utopische woon- en werkgemeenschap Walden, zich – ver van de architectenwereld – voornamelijk bezig met ontwerpen voor wooncommunes. “Ik ben ervan overtuigd dat we een sovjetregering krijgen, al zal de overgang enkelen van ons het leven kosten. Ik probeer door massabouw te ontwerpen alles reeds in gereedheid te brengen voor de uitvoering van deze na de omwenteling.”

Reageer op dit artikel