nieuws

Rijkswaterstaat start proef met flexibele wegmarkering op A15

bouwbreed

dordrecht – Rijkswaterstaat test deze week de flexibele wegmarkering op de rijksweg A15 (Rotterdam-Nijmegen). Bij Dordrecht gaat vanaf volgende week de vluchtstrook tijdens de ochtend- en avondspits open voor het verkeer.

Met de proef, een primeur voor Nederland, is een bedrag gemoeid van acht miljoen gulden. Wanneer het experiment slaagt, voert Rijkswaterstaat het systeem ook op andere tweebaanswegen in.

De proef houdt in dat met lichtelementen de doorgetrokken lijn tussen de vluchtstrook en de rechter rijbaan wordt veranderd in een onderbroken lijn, zodat een extra rijbaan ontstaat.

Rijkswaterstaat wil met de proef onderzoeken hoe automobilisten reageren op de zogeheten dynamische markering, en hoe de apparatuur zich houdt.

Acht digitale camera’s, die worden bediend vanuit het verkeerscentrum bij de Noordtunnel, registreren wat er gebeurt. Als iemand met pech langs de weg komt te staan, kan de markering onmiddellijk worden uitgeschakeld. De zone is 1100 meter lang en loopt van de aansluiting N3 bij Papendrecht tot de afrit bij Wijngaarden. Rijkswaterstaat test de apparatuur deze week tijdens de nachtelijke uren. Dan wordt alleen de linker rijstrook voor het verkeer opengehouden. (anp)

Reageer op dit artikel