nieuws

Regie Omniworld weg bij bouwers

bouwbreed

den haag – Ballast Nedam, Hollandsche Beton Groep en Oranjewoud blijven betrokken bij de bouw van het prestigieuze sportcomplex Omniworld in Almere. De gemeente Almere heeft de regie en bewaking van de voortgang echter naar zich toegehaald. De bouwers zijn verrast door de maatregel.

“De drie betrokken aannemers werkten niet al te vlot aan het programma van eisen. Zo waren nog steeds niet de architecten voor de verschillende onderdelen geselecteerd. Daarnaast waren er discussies over het afdekken van de onrendabele top en de 25 miljoen gulden subsidie uit Brussel. Alles bij elkaar genomen deed het ons besluiten de regie en de voortgang naar ons toe te halen”, zegt Peter Spek, woordvoerder van de gemeente Almere. “Waarom dit besluit? We hebben grote haast. Volgend jaar maart moet de eerste paal de grond in. Onlangs hebben we van Domeinen grond gekocht en zand om het gebied te laten opspuiten. Het kostte Almere 200 miljoen gulden.”

Om de functie van opdrachtgever te kunnen uitvoeren richtte Almere bliksemsnel het bedrijf BV Sport en Leisure Almere op. Deze gemeentelijke onderneming is nu opdrachtgever aan Almada, het ontwikkelbedrijf waarin HBG Vastgoed, Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij en Oranjewoud Omniworld tot wasdom willen laten komen. Almada zelf wordt teruggeworpen in de rol van ontwerper en bouwer. Tot eind vorige week was Almada ook nog eens ontwikkelaar, financier en exploitant.

De komende week vinden over de abrupte koerswijziging onderhandelingen plaats. “We gaan er vanuit dat we er uit zullen komen”, reageert GertJan de Kort van Oranjewoud luchtig. De ontwikkelaars/financiers van Ballast Nedam en HBG zijn minder tevreden over de actie van Almere. “We zijn namelijk nog volop in onderhandeling over een definitief contract. De voorlopige overeenkomst werd 18 december vorig jaar ondertekend”, verklaart Nel de Geus van Ballast Nedam. “We zijn verrast over het persbericht waarin staat dat we een andere rol krijgen. We begrijpen niet wat daar achter steekt.”

Niet bekend

Allesomvattend sportcomplex

Almere heeft grote aspiraties op het vlak van (top)sport. Om de toekomstige profclub, Sporting Flevoland, te bergen, komt er een stadion voor 11.000 mensen. “Voor het voetbaljaar 2001/2002 moet dat er staan”, stelt Oostvogel van Almada.

Daarnaast moeten de paarden gaan draven op een nieuwe baan en krijgen volleyballers van AMVJ een topsporthal. Compleet is het dan nog niet, want er komt ook een hotel en een expocentrum.

De naam van dit alles omvattende sportcomplex is Omniworld en kost minimaal 200 miljoen gulden. Omniworld komt te liggen in de nieuwe wijk Almere Poort waar meer dan tienduizend woningen komen.

Reageer op dit artikel