nieuws

Rails

bouwbreed

In het jubileumnummer van Rails staan de ‘smaakmakers van het afgelopen decennium’. Voor de leaserijders: Rails is een trendy tijdschrift voor in de trein. Van de 144 orakels zijn twee architect. Verder komt er niemand uit de bouwwereld; geen avontuurlijke constructeur, hemelbestormende aannemer of sexy ontwikkelaar a la Donald Trump. Blijkbaar is de visie van muzikanten, cabaretiers en sportlui belangwekkender.

De twee architecten lijken tegenpolen. Koolhaas vindt het ‘ongelooflijk opwindend’ dat de globalisering doordringt tot zijn alledaagse werkelijkheid. Vooral het ‘ellendige en vulgaire’ ervan, tekent Coenen er kritisch bij aan. Maar achter dit verschil in temperament schuilt eenzelfde somberte over de toekomst. Coenen zoekt een ‘modern harnas’ tegen de opdringerige wereld. Koolhaas betwijfelt of de ‘apotheose van de markteconomie’ alle verwachtingen zal waarmaken.

Architecten ontwerpen de toekomst. Wees dus niet verbaasd als die somber uitpakt.

Reageer op dit artikel