nieuws

Provincie keurt bestemmingsplan stilgelegd Saendelft goed

bouwbreed

haarlem – Noord-Holland heeft gisteren het bestemmingsplan voor Vinex-locatie Saendelft goedgekeurd. De bouw van 600 huizen in Zaanstad ligt sinds februari stil op last van de bestuursrechter. Zelfs met de goedkeuring van de provincie zal de bouw niet eerder dan november worden hervat.

In de bouwput ligt alles stil sinds de nabijgelegen Forbo-fabriek bezwaar aantekende. De tapijtfabrikant wil helemaal geen 5000 huizen naast de fabriek.

Volgens Forbo zouden de woningen die nu in aanbouw zijn moeten worden afgebroken, omdat ze te dicht bij de vinylfabriek zouden staan. De fabrikant vindt dat de huizen op minimaal 1200 meter van het bedrijf moeten komen om stankoverlast te voorkomen. Nu staan de eerste huizen op 180 meter van het pand.

Schade

De bestuursrechter heeft de bouw 18 februari stilgelegd omdat de schade steeds groter wordt als de fabriek in het gelijk wordt gesteld. De gemeente Zaanstad moet aangeven waarom is afgeweken van het advies van VNG om 700 meter ruimte te laten tussen fabrieksterreinen en woningen.

Als de woningen inderdaad pas op 700 meter mogen worden gebouwd, heeft dat ingrijpende gevolgen. Het zou een halvering betekenen van de 180 hectare die momenteel is gereserveerd voor de 5000 huizen.

Artikel 19

De gemeente ontwikkelt de locatie samen met OBAN en OGS waarin onder andere Wilma Vastgoed, Bouwbedrijf Van der Gragt, Hein Schilder en Vos bouw- en exploitatiemaatschappij participeren. Gisteren heeft de provincie zich gebogen over het bestemmingsplan. De reeds afgegeven vergunningen waren verleend op basis van artikel 19. De bouw kan echter niet zomaar worden hervat omdat het bestemmingsplan formeel is goedgekeurd.

Forbo heeft nu nog de mogelijkheid om naar de Raad van State te stappen en het ligt in de lijn der verwachting dat zij dat zal doen. De behandeling door de Raad van State zal waarschijnlijk in oktober zijn. Op z’n vroegst zou bij een positief besluit de bouw in november kunnen worden hervat. Als de Raad van State het bestemmingsplan aanhoudt, ligt de bouw nog zeker meer dan een jaar stil.

De verlaten bouwplaats Saendelft biedt een troosteloze aanblik. Foto: Dijkstra

Reageer op dit artikel